fbpx

Започна подготовката за 2022 и в СКСО

На 10 януари, с тържествена церемония, беше открита подготовката за 2022 г. в Съвместното командване на специалните операции (СКСО). Строят беше приет от командира генерал-майор Явор Матеев в района на формированието в Пловдив.

В приветствието си към военнослужещите и цивилните служители от СКСО, генерал-майор Матеев отбеляза, че изминалата година е била успешна, въпреки трудностите и противоепидемичните мерки, свързани с Ковид-19 и пожела на всички да бъдат здрави и успешни през новата 2022 година. Той отбеляза, че за първи път от няколко десетилетия подготовката на Специалните сили се открива в повече от един гарнизон, визирайки формированието в Банкя.

В словото си, командирът на СКСО изрази своята увереност, че работейки професионално и отговорно, както през предходната година и тази година ще бъдат изпълнени успешно всички планирани и поставени задачи.

„Предстои ни една изключително отговорна година и през нея аз, като командир и щаба на СКСО гарантираме, че няма да щадим сили, воля и време, за да продължаваме да се борим Специалните сили на Българската армия да се развиват, да се окомплектоват напълно с личен състав, да получават ново въоръжение и техника и да продължим категорично и с решителни темпове ремонтите и реновирането а нашата материална база и изграждането на нова такава“, каза в обръщението си генерал-майор Матеев.

Той отчете и високите постижения във военните спартакиади на Българската армия през предходната година и призова всички участници в тях да задържат и надградят това ниво и да постигнат и тази години високи резултати.

От вчера започна и интензивната подготовка на новоназначени офицери, сержанти и войници в групите „Специални сили“ на СКСО, която е заключителния етап от модула „Начална военна подготовка“. Интензивната подготовка е с продължителност две седмици и съвсем отскоро се провежда в Специалните сили. Този тип подготовка калява волята, физическата и психическата устойчивост на военнослужещите, както и техните умения за работа в екип. Генерал-майор Матеев им пожела успех и изрази увереност, че въпреки предстоящите тежки изпитания, военнослужещите ще преминат с професионализъм и достойнство през тях.

Повишени в звание „младши сержант“ бяха единадесет войника от формированията на СКСО. Негово Високоблагоговейнство ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов – ректор на Православната духовна академия отслужи молебен за успех и благополучие на личния състав на СКСО през 2022 година.

 Гости на откриването на подготовката на Съвместното командване на Специалните операции бяха председателя на Общински съвет на гр.Пловдив г-н Александър Държиков и заместник кмета на общ.Пловдив – г-н Йордан Ставрев.

Зорница Буковска

Подобни новини

error: