fbpx

Wizz Air: Десет нови решения за подобряване енергийната ефективност ще бъдат въведени тази година

Снимки: Wizz Air

на 29 октомври Wizz Air, най-бързо развиващата се и най-зелената авиокомпания в Европа*, представи 10 нови инициативи за икономия на гориво като част от дългосрочния си ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 33% до 2030 г. В допълнение към 25-те актуални инициативи за икономия на гориво, прилагани през последните години, Wizz Air ще се фокусира и въведе и нови решения, като например: разработване на модел за изчисляване на нулево тегло на горивото, премахване на ненужното допълнително гориво чрез оптимизации в системата за планиране на полета и въвеждането на по-прецизни коефициенти на ефективност за по-висока точност при прогнозиране на разхода на гориво. Оперативните оптимизации в конфигурацията на задкрилките също ще бъдат важен фокус, като в момента Wizz Air е лидер в индустрията при намалената употреба на задкрилки при кацане.

В стремежа си да подобри енергийната ефективност, Wizz Air също разработи препоръки за пилотите си, за да насърчи по-малката употреба на задкрилките както при излитане, така и при кацане, което е доказано, че води до значителни икономии при разхода на гориво. Това е така, защото колкото по-нискo са настроени задкрилките по време на изкачване и спускане, толкова по-малко е съпротивлението, което води до по-малко изгаряне на гориво. Статистическите данни за кацанията при намалена употреба на задкрилки са обещаващи, като изчисленията показват спестено гориво в размер на 2000 тона и елиминирането на приблизително 6000 тона въглероден диоксид годишно от въздуха.

В скорошен анализ на Airbus Wizz Air заема челна позиция в индустрията по отношение на оптимизирана конфигурация на задкрилките при кацане в сравнение с други авиокомпании. Като се вземат предвид условията на полета и основните мерки за безопасност, намалената употреба на задкрилките при кацане спестява около 15 кг гориво на полет. В продължение на една година това би означавало икономии на въглероден диоксид, еквивалентни на 92 300 коли, шофирани от София до Варна.

Заедно с многобройните инициативи за икономия на гориво на Wizz Air, авиокомпанията се ангажира да развива и обновява своята флотилия с най-съвременните и модерни самолети от семейството Airbus neo, които предлагат ненадмината енергийна ефективност и страхотна аеродинамика и са оборудвани с шарлети за допълнително намаляване на индуктивното съпротивление при крилото. Самолетите neo имат 43% по-ниски емисии на шум и 50% по-малко емисии на азотни оксиди. Настоящата флотилия на авиокомпанията е със средна възраст от 5 години, което я прави една от най-младите в света. Това, съчетано с мрежа без ненужни свързващи полети и кабина, конструирана с най-леките възможни материали, прави операциите на Wizz Air толкова ефективни. Благодарение на тези и много други инициативи, Wizz Air днес е най-зелената авиокомпания в Европа.

Хейко Холм, главен оперативен директор в Wizz Air, коментира: „Горди сме, че имаме най-ниските емисии на CO2 на пътник/километър сред европейските авиокомпании и сме решени да намалим още повече отпечатъка ни върху околната среда. Всяко излитане и кацане е нова възможност за икономия на гориво, всяка фаза на полета – шанс за преразглеждане и оптимизация. Това, съчетано с модерната ни флотилия и максималния коефициент на пътническо натоварване, стои зад превръщането на Wizz Air в най-зелената авиокомпания в Европа, и прави авиокомпанията ни най-добрият избор, който пътниците могат да направят, когато летят.“

Зорница Буковска

Подобни новини

error: