fbpx

Нови придобивки във ВВУБ-Долна Митрополия

Снимка: Йордан Христов

Военновъздушната учебна база в Долна Митрополия вече разполага с лаборатория за обслужване на катапултните седалки на самолет Пилатус РС-9М, съобщиха от Министерството на отбраната.

Лаборатория за обслужване на катапултните седалки CH-11A на самолет Пилатус РС-9М беше открита официално днес, 26 юни, във Военновъздушната учебна база в гр. Долна Митрополия.

В изпълнение на договора със завода – производител на самолет РС-9М от края на 2018 г. за нуждите на Военновъздушните сили бяха осигурени необходимото оборудване и резервните части за изпълнение на две- и шестгодишно обслужване на седалките. В ескадрилата за „Периодично обслужване и войскови ремонт” на Военновъздушната учебна база беше оборудвана лаборатория, в която е разположена техниката за извършване на необходимите тестове и проверки на агрегати от катапултните седалки.

Снимка: Министерство на отбраната

Седем военнослужещи от инженерно-техническия и летателния състав на базата завършиха триседмично теоретично и практическо обучение, което се проведе в завода-производител на седалките „Мартин Бейкър” в Лондон. Обучението завърши с полагане на изпит и издаване на сертификати за правоспособност.

С разкриването на тази лаборатория ще бъдат спестени финансови средства и време, тъй като до момента тези регламентни дейности се извършваха в завод „Пилатус” – Швейцария, което отнемаше около шест и повече месеца за един комплект седалки.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!