fbpx

ВВС на САЩ предостави 1,2 млрд на Boeing за 8 броя F-15EX

Новите F-15EX ще бъдат базирани в авиобаза „Еглин“ във Флорида

ВВС на САЩ предостави на Boeing Aerospace Corporation договор от близо 1,2 милиарда долара за доставка на първата партида многофункционални изтребители F-15EX. Това се казва в съобщение, публикувано в понеделник на уебсайта на корпорацията, съобщава Pan.bg.

ВВС на САЩ предоставиха на Boeing договор за около 1,2 милиарда долара за създаването на първите осем модерни изтребителя F-15EX, които да засилят мощта им, да отговорят на нуждите им и да добавят сила към техния флот от изтребители“, информираха от корпорацията. Според нея доставката на първите два F-15EX, които са сглобени в завода в Сейнт Луис (Мисури), е планирана за „следващата година„.

Както бе уточнено, общият договор за тези изтребители ще бъде около $ 23 млрд. Той включва проектиране, развитие, интеграция, производство, тестове, верификация, сертификация и модифициране на тези 8 изтребителя F-15EX, като покрива включително резервните части, допълнително оборудване, обучение.Този договор все още не е ограничен във времето и в крайния брой на F-15EX. Boeing планира доставка на общо 144 такива самолета ато за следващите 5 години техният брой трябва да достигне 76 единици.

Новият F-15ЕX е двуместен изтребител, предназначен изцяло за американския пазар. Той има за цел да замени досега използваните от ВВС на САЩ F-15 C/D.

Малко повече за F-15

Първият изтребител на ВВС на САЩ F-15 за борба за превъзходство във въздуха постъпва във ВВС на САЩ през 1974 г. През 1989 г. се появява вариант F-15E Strike Eagle, способен да използва оръжие въздух – повърхност. Увеличението на екипажа на самолета до двама души беше свързано с необходимостта от оператор, който да контролира ВВС разполага с флот от различни варианти на изтребители F-15 – 453 единици, като последната машина е поръчана през 2001 година. От това време в САЩ се произвеждат изтребители F-15 за различни чуждестранни клиенти, включително Израел, Саудитска Арабия и Япония.

Първите 8 изтребителя F-15EX ще бъдат в авиобазата на ВВС “Еглин” във Флорида. Доставката на първите два самолета е предвидена да се осъществи през първите 4 месеца на 2021.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини