fbpx

Военни самолети на Русия и Китай навлязоха в ПВО зона на Южна Корея

Южна Корея вдигна по спешност във въздуха изтребители, след като руски и китайски военни самолети на съвместно учение са навлезли за кратко в зоната ѝ за идентификация на противовъздушната отбрана. Това обявиха военачалници в Сеул, цитирани от „Франс прес“, предаде News.bg. По информация, публикувана в Twitter, става въпрос за 2 руски и 7 китайски бомбардировачи.

Нямало е обаче нахлуване във въздушното пространство, се уточнява в изявление на Обединените началник-щабове на Южна Корея.

„Нашите военни получиха отговор от китайската страна, че това е било… нормално обучение през мрежата за пряка комуникация Южна Корея-Китай“, допълниха южнокорейските военни.

Обединените началник-щабове отбелязаха, че са оценили ситуацията като съвместни учения между Русия и Китай и че самолетите са летели в зоната в продължение на около 10 минути. Южна Корея е изпратила изтребители F-15 и F-16 заедно с въздушен танкер за зареждане с гориво като „нормална тактическа мярка„, след като руските и китайските самолети са се приближили до зоната.

Нахлуването е станало североизточно от Токдо – островчета, към които териториални претенции има и Япония, която ги нарича Такешима. Идентификационните зони за противовъздушна отбрана са извън въздушното пространство на държава или територия, в които чуждите самолети се наблюдават от съображения за сигурност. Те обаче са самообявени и технически са международно въздушно пространство.

През 2019 г. южнокорейски изтребители изстреляха повече от 400 предупредителни изстрела, а Япония се оплака на Москва, след като руски военен самолет наруши въздушното пространство близо до спорните острови.

Тогава Русия заяви, че не признавала такива зони.

Зорница Буковска

Подобни новини

error: