fbpx

Военен самолет King Air 350 се разби в Нигерия, има жертви

Военен самолет King Air 350 (NAF201) се е разбил в района на летище Abuja, след като пилотът е  докладвал отказ на двигател. Катастрофата е станала днес, 21 февруари, съобщават местни медии.

Машината, която е била собственост на Нигерийските Военновъздушни сили е излетяла от Abuja в 10:30 часа (UTC) с 4 пътника на борда и 2 души екипаж. Пилотът е подал сигнал за „повреда в двигателя“ в 10:39 часа, а самолетът се разбива в 10:48 към края на полоса 22 на международното летище. Всички 6 човека са загинали.

FlightZone.bg припомня, че това е третият инцидент заради отказ на двигател в рамките на два дни. На 20 февруари самолет Boeing 777-200 (рег. N772UA) на американската авиокомпания United Airlines с 231 пътника на борда и 10 души екипаж, изпълняващ полет UA328 от Денвър до Хонолулу, се е върнал на началното летище заради отказ на двигател по време на полет. На публикувано в Twitter видео се вижда, че агрегатът буквално се е запалил. Истинско чудо е, че ситуацията се е разминала без пострадали или жертви.

Пак вчера, екипажът на карго самолет Boeing B747-400 (р.н.VQ-BWT, з.н. 24975) на авиокомпания Longtail Aviation констатира отказ на крайния ляв двигател (двигател #1- PW4056) малко след излитане. Пилотите прекратяват набора на височина и искат разрешение за аварийно кацане. След като се изхвърля част от горивото, самолетът е насочен към летище Лиеж (Белгия), където кацат успешно на писта 23L около един час след излитането.

Няма пострадали от екипажа. Лопатки от турбината на двигателя падат в градчето Меерсен, провинция Лимбург. Част тях се забиват в леки коли, леко е наранена възрастна жена.

Самолетът е изпълнявал полет LGT5504 от Маастрихт (Нидерландия) за Ню Йорк.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!