fbpx

United Airlines ще придобие 200 летящи електрически таксита

Една от най-големите авиокомпании в САЩ – United Airlines, планира да закупи 200 летящи електрически таксита, с които да превозва своите клиенти до летището през следващите пет години. Това съобщи Infotourism, цитирайки ВВС.

Американската авиокомпания е един от първите големи превозвачи, който се ангажира с покупката на летящи таксита. United Airlines обяви партньорството си с Archer Aviation още на 10 февруари

United Airlines също ще инвестира в компанията Archer, производител на летящи таксита, като част от сделка за разработване на самолет на стойност 1,1 милиарда щатски долара. Превозваът ще обедини усилията си с американския регионалната авиокомпания Mesa Airlines, за да закупят електрически самолет за вертикално излитане и кацане (eVTOL), разработка на Archer, като част от поръчка за 1 млрд. долара.

Сделката се разглежда като печат за одобрение на първично пласиране на акции на компанията Archer, която заяви, че ще излезе на американския фондов пазар след сделката.

Други инвеститори в стартиращата компания са автомобилният производител Stellantis – новата суперкомпания, създадена през миналия месец от сливането на автомобилните производители Fiat Chrysler и френската PSA Group.

Двете американски авиокомпании заявиха, че предвиждат да използват въздушните таксита за превоз на техните пътници над задръстените автомагистрали от градските центрове до летищата.

Базираната в Калифорния компания Archer съобщи, че въздушните таксита ще могат да прелитат на разстояние до 95 км със скорост 240 км в час и биха могли да намалят наполовина емисиите на въглероден диоксид, отделяни при придвижването на пътниците до летището.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!