fbpx

Технически проблем с двигателите може да е причината за разбиването на B737-500 на Sriwijaya Air

Самолетът Boeing 737-500, принадлежащ на индонезийската авиокомпания Sriwijaya Air, който на 9 януари се разби в Яванско море, може да е катастрофирал поради неизправност в системата за управление на двигателя. Това съобщава Pan.bg, позовавайки се на публикувана информация в Wall Street Journal (WSJ).

Според записите на „черната кутия“, отказал е автоматът за управление на тягата на един от двата двигателя, който е отговорен за редица параметри на полета на самолета. Екипажът на борда се опитал да възстанови самостоятелно функционирането на системата, което може да е причина за дисбаланса в натоварването на двигателите.

Според WSJ, самолетите Boeing 737-500 могат да летят безопасно с един работещ двигател, а пилотите са обучени да се справят с подобни ситуации.

Припомняме, че самолетът на Sriwijaya Air – полет SJ182 падна в морето малко след излитането от летището в Джакарта. На борда е имало 62 души. На 21 януари, след близо 13 дни, индонезийските власти взеха решение да преустановят операциите по търсене и спасяване, но ще продължат да търсят записващото устройство от кокпита (Cockpit Voice Recorder). Операцията бе разширена 2 пъти по 3 дни. В нея се включиха повече от 4300 души, 62 лодки и 15 хеликоптера. От морето бяха извадени общо 324 чанти, съдържащи части от телата на жертвите и 68 самолетни части, разпръснати из Яванско море.

В петък (22 януари) кораб на индонезийския флот заведе близки на загиналите на мястото, където бе локализирана трагичната катастрофа, за да могат те да се сбогуват с тях. В сряда министърът на транспорта на Индонезия Бъди Сумади заяви, че семействата на жертвите ще получат близо $89,000 за всеки изгубен близък.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!