fbpx

Swift Response 21 – ВИДЕО: Мащабен въздушен десант на САЩ в Естония

На 8 май американските военнослужещи са извършили мащабен въздушен десант в Естония като част от учението Swift Response 21, съобщи пресслужбата на Генералния щаб на естонските отбранителни сили, цитирана от Pan.bg.


Повече от 700 военнослужещи от 82-ра дивизия на ВДВ САЩ десантираха на летището на Нурмси, окръг Ярва в Естония. Също така, бяха пуснати бойна техника и оборудване“, се казва в съобщението.


Естонските военни отбелязват, че по-голямата част от десантчиците са доставени в Естония с транспортни самолети директно от САЩ. Десантът беше извършен през нощта в тактическа обстановка, максимално близка до реалната. Десантирането беше наблюдавано от президента на Естония Керсти Калюлайд, който пристигна в Нурмси.


През деня и нощта на 8 май американските десантчици са летеби с хеликоптери от Нурмси до Централния полигон.


В събота на учението са присъствали генерал Кристофър М. Каволи, командващ американската армия в Европа и Африка, генерал-лейтенант Майкъл Е. Курила, командир на 8-ми въздушно-десантен корпус и генерал-майор Кристофър Донахю, командир на 82-ра въздушнодесантна дивизия.


В Естония на 5 май започнаха ученията „Swift Response“, част от най-голямото учение на САЩ в Европа от 25 години Defender Europe 21. Маневрите ще се проведат в 16 европейски държави с участието на 28 хиляди военнослужещи.


Упражнението „Swift Response“ ще отработи защитата на Естония в случай на кризисна ситуация. В маневрите ще вземат участие около 2500 военнослужещи на естонските, американските и британските отбранителни сили, над 20 самолета и 25 хеликоптера. Учението ще приключи на 14 май.

Зорница Буковска

Подобни новини

error: