fbpx

Spotters Place: „Тихина“ – дневно-нощно занятие по десантиране и евакуация

Снимки: „Тихина“

Този път в рубриката Spotters place решихме да публикуваме кадри от провеждане на дневно-нощно занятие по десантиране и евакуация на момчетата от Морския специален разузнавателен отряд (МСРО), по-известен като „Тихина“ (военно формирование №22580). То се състоя на 27 август.

Тренировките се изпълняват съвместно със състав от Морската вертолетна авиобаза „Чайка“ (военно формирование №36940) и екипажи на хеликоптер AS565MB Panther. Те включват най-вече упражнения, свързани с отработване на различните способи за десантиране и  една идея по-редки случаи на различни начини за евакуация. Наред с това непрекъснато се опресняват уменията на военнослужещите, свързани с парашутните скокове, както и периодични практики по водолазна подготовка.  В момента се разработва стандартна оперативна инструкция (СОИ) за стрелба със снайперистка пушка. Вертолетчиците провеждат редовно стрелби и с 20 мм бордово оръдие, изпълнявайки задачи по контрол на корабоплаването и защита от пиратски нападения. Всички задачи се упражняват, както в дневен, така и в нощен режим.

            Въз основа на обновеното през 2019-та Наставление по парашутна подготовка и десантиране, военнослужещите от „Тихина“ провеждат регулярно обучения, отработвайки следните способи:

 • Десантиране след кацане на въздухоплавателното средство;
 • Десантиране в режим на висене;
 • Десантиране в режим на подлитане;
 • Десантиране с въжена десантна система („бързо въже“);
 • Десантиране по алпийски способ („рапел“);
 • Десантиране с въжена стълба;

Задачите по евакуация се отработват най-вече от звеното бордни спасители от морска вертолетна авиобаза „Чайка“. Упражненията включват:

 • Евакуация с кацане на въздухоплавателното средство;
 • Евакуация с бордова лебедка;
 • Евакуация с въжена стълба;
 • Евакуация с въжена спасителна система – на външен товар;
 • Евакуация с алпийски въжета – на външен товар.

            Използваме възможността да Ви припомним, че бойците от подразделението стартираха благотворителна инициатива за възстановяване и обновяване на паметните плочи на загиналите трима млади воини от отряда и започват събирането на средства. За тях ви разказахме в предишния материал.

            Припомняме също, че тази година „Тихина“ отбелязва 50-годишния си юбилей. МСРО в днешния си вид е създаден на 1 октомври 1970 г. Тогава предназначението му е да осигурява действията на военният ни флот, за което се поддържа готовност за разкриване базирането на противникови морски групировки, оборудването на морския Театър на военни действия (ТВД), състава на сухопътна групировка в крайбрежната ивица, разузнавателна поддръжка на морските десантни сили, установяване местоположението на важни обекти и диверсионни задачи в тила на противника. От локацията идва и популярното име на МСРО в местността „Тихина“ край Варна. 

Зорница Буковска

Подобни новини

error: