fbpx

Spotters Place: А400М отново на Летище Пловдив, този път на испанските ВВС

Снимка на корицата – капитан Димо Вичев; снимки в галерията – Николай Димов/списание „КРИЛЕ“

На 29 април на летище Пловдив, за трети път кацна военно-транспортен самолет (ВТС) А400М (регистрационен знак #076). Той пристигна от авиобаза Мурсия – Сан Хавиер (Испания) и е от състава на испанските ВВС.

Самолет А400М кацна за първи път на пловдивския аеропорт на 21 февруари тази година. Тогава той беше от състава на Кралските Военновъздушни сили на Великобритания. Целта на посещението му беше участие в съвместно учение с британски военнослужещи и българските Сили за специални операци. Испанският А400 кацна за първи път на 28 април и повтори посещението си на следващия ден.

Полетите на военно-транспортните самолети са свързани с провеждането на международни военни учения на територията на България в рамките на „Defender Europe 21“ през май и юни с участието на части от ВС на Албания, Великобритания, Гърция, Грузия, Испания, Италия, Република Северна Македония, САЩ, Сърбия и Турция. Очаква се на 15-ти май „колекцията“ от големи транспортни самолети на Летище Пловдив да попълни Boeing 762 на Omni Air International.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!