fbpx

SpaceX изстреля Falcon 9 с още 58 спътника в орбита – ВИДЕО

Ракетата носител Falcon 9 с деветата по ред партида от микроспътници Starlink, беше изстреляна вчера от Космодрома на нос Канаверал (Флорида) в 12:21 часа българско време, като стартът се излъчи директно на уебсайта на компанията.

Заедно с 58 спътника на Starlink, бяха изстреляни и три устройства на американската компания Planet Labs. Те са оборудвани с преносим телескоп и камера с висока разделителна способност и са проектирани да наблюдават земната повърхност от орбита. Около 15 минути след изстрелването тези устройства бяха пуснати в орбита.

Около девет минути след старта на платформата Of Course I Still Love You в Атлантическия океан бе приводнена първата степен на ракетата. Преди това тя е използвана два пъти за превоз на товари на Международната космическа станция.

Мрежата Starlink е проектирана да осигурява достъп до Интернет на потребители по цялата планета чрез разполагането на голям брой малки спътници (с тегло до 500 кг) в околоземна орбита. Тази комуникационна система разпространява сигнал навсякъде, включително в недостъпни и слабо населени райони, осигурява широколентов достъп до Интернет със скорост 1 гигабит в секунда, което съответства на стандарта 5G.

В началния етап SpaceX планира да осигури високоскоростен достъп до Интернет за жителите на южните части на САЩ до края на 2020 г. Според компанията поставянето на общо 11 хиляди спътника в орбита и пускането им в експлоатация ще струва $ 10 млрд. През май 2019 г. първите 60 спътника са изстреляни в космоса, през ноември същата година втората серия. Третата, четвъртата и петата – през януари и февруари тази година, шестата – през март, седмата и осмата – през април и деветата днес – началото на юни.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!