fbpx

Словения купува един С-27J Spartan

Министерството на отбраната (МО) на Словения съобщава, че на 17 ноември е подписано споразумение с МО на Италия за придобиване на междуправителствена основа на един нов ВТС C-27J Spartan,производство на компанията Leonardo.

Стойността на цялата сделка е 72 милиона евро (с ДДС), като цената на самия самолет е 48 милиона евро. 11 милиона са за допълнителни модули (товарен модул, модул за превоз на пасажери, модул за транспортиране на заразени лица, модул за медицинска евакуация с оборудване за поддържане на жизнено важни функции, модул за пожарогасене). Останалите 13 милиона евро са за материално-техническа поддръжка, запасни части, обучение на летци и техници, използване на тренажори, техническа документация и други.

Новият самолет трябва да бъде доставен след 18 месец, т.е. през май 2023 г., предава Pan.bg.

Програмата за закупуване на ВТС за ВВС на Словения е от 2006 г, но поради финасови и политически причини е отлагана многократно. Разглеждани са два основни варианта – придобиване на Leonardo C-27J Spartan или Airbus C295. МО на Словения не изключва и възможността за закупуване на втори С-27J.

Словения ще е 16-ия оператор на C-27J Spartan, а поръчаният самолет ще е 88-ми, от които са доставени 86 (87-ят ще се достави на Туркмения).

Зорница Буковска

Подобни новини

error: