fbpx

СКСО възнамерява да придобие част от летище Чешнегирово

Снимка: Владимир Касабов

СКСО ще придобие част от бившето летище Чешнегирово.” Това заяви командирът на Съвместното командване на специалните операции ген. Явор Матеев, цитиран от Pan.bg. Той допълни:  

“И сега огромна част от парашутно-десантната ни подготовка се води там. Плановете са в бъдеще да придобием района, защото той сега е с отпаднала необходимост. Наши формирования ще стопанисват необходимите ни части от летище Чешнегирово. Надявам се да ни бъдат предоставени средства, за да поддържаме и летателната, и грунтовата полоса, както и drop-зоните във вид за нормалното им използване. Не само за наши нужди, но и за нуждите на нашите партньори, когато идват за съвместни тренировки. Предвиждаме и нашият учебен център да има там съоръжения. Целта е Чешнегирово да живее не само по време на скокове и тактико-специални подготовки, но постоянно.” 

Наред с това стана ясно, че Специалните сили вече имат една съвсем нова способност с използването на БЛА MQ-19 AAI Aerosonde, придобити с договор по FMF от САЩ. Ген. Матеев заяви:  

“Тази система коренно ни обърна представите и ни даде нови хоризонти за разузнаване, за добиване на разузнавателна информация; за много по-акуратен анализ на тази информация, защото е много по-достоверна; спестява много сили, средства и време в жива сила и техника. Тя ни дава способност в реално време да следим, командваме, управляваме и ако се наложи, да коригираме действията на нашите части. Изключително модерна и адекватна система, ще залагаме в бъдеще все повече на нея. Тя се използва вече при подготовки, при сертификации, при съвместни учения с нашите партньори. Стремим се да обучим повече хора за работа с нея, защото засега техният брой е малък. Също така се стремим да ъпгрейдваме системата с някои допълнителни елементи, които още повече ще ни разширят радиуса на действие.”

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!