fbpx

Парашутни скокове от СКСО и ниски прелитания от ВВС в понеделник в Пловдив

Снимки: Николай Димов/списание „Криле“

На 19 октомври Българските Военновъздушни сили (ВВС) ще зарадват гражданите на Пловдив ниски прелитания на самолети и вертолети над площад „Централен“ . Полетите са кулминация на честванията за 108-годишнината от първия боен полет на българска военна авиация. Очаква се да се включат и екипажи от 3-ра авиобаза Граф Игнатиево с изтребители МиГ-29 (вероятно и L-3 9ZA), както и Ан-2 от 16-та траг от състава на 24-та авиобаза. Очаква се и командоси от СКСО да извършат парашутни скокове с приземяване на Централния площад на Пловдив. Това съобщиха днес Pan.bg.  

Прелитанията на малка височина в Пловдив са част от кампанията на Министерството на отбраната “Бъди войник”, която ще се проведе на същия ден от 16:30 ч. до 18:00 ч. на площад „Централен“. В нея участват формирования от Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните сили, Сухопътни войски, Военноморски сили и Военна полиция. 

Кампанията цели професионално ориентиране на българските младежи и девойки относно възможностите за кариерно развитие в Българската армия. Тя се организира през месец октомври по повод празника на ВВС и Деня на парашутиста.  

На статичен показ ще бъде изложена военна техника, въоръжение, специално оборудване и екипировка от видовете Въоръжени сили. Пловдивчани и гости на града ще могат да наблюдават атрактивни авиационни демонстрации на самолети и вертолети от състава на българските Военновъздушни сили, както и специални техники и бойни умения на военнослужещите от Специалните сили. 

Днес се състоя тренировка, в която участваха вертолети Bell 206, AS532 Cougar и Ми-24. Първи над центъра изпълни няколко фигури Bell 206. Малко след него над площада прелетя формация от Ми-24 и два ескортиращи го AS532 Cougar. След разпуска на групата, вертолетите изпълниха самостоятелно няколко маньовъра над централната част. Тренировката завърши с прелитане на ВТС C-27J Spartan. 

Зорница Буковска

Подобни новини

error: