fbpx

С почетен полет на военен самолет Великобритания изпрати Сър Томас Мур

С почетен полет на самолет от Втората световна война C-47 Dakota  Великобритания изпрати вчера, 27 февруари, 100-годишния ветеран сър Том Мур в последния му път, съобщи Dir.bg. Възрастният мъж, който се превърна в национален герой, почина на 2 февруари от COVID-19.

Погребението му се проведе в тесен семеен кръг – само 8 души, заради мерките в страната, но с военни почести. Шестима членове на Йоркширския полк пренесоха ковчега на ветерана от Втората световна война, покрит със знамето на Обединеното кралство, в крематориума в Бедфорд. Върху ковчега бяха поставени медалите на мъжа от войната, както и почетния му знак за рицарство.

Томас Мур е роден на 30 април 1920 г. в Кийгли, Западен Йоркшир. Припомняме, че през април миналата година капитан Том Мур се превърна в национален герой и вдъхновение за британците, след като по повод стотния си рожден ден реши да събере скромните 1000 британски лири за медиците на първа линия срещу COVID-19, но вместо това събра над 32 милиона британски лири в полза на Националната здравна служба, след като започна кампания и хиляди хора дариха.

Той получи рицарско звание от кралица Елизабет Втора през юли.

Douglas C-47 Skytrain или Dakota е американски военно-транспортен самолет, който е доработка на известния DC-3 за нуждите на армията. Приет е на въоръжение в Кралските военновъздушни сили под името Dakota. Основен транспортен самолет на съюзните сили по време на Втората световна война. Извършва първия си полет на 23 декември 1941 г., произведени са около 10 000 екземпляра. След края на войната дълго време остава на въоръжение в много страни. Отделни екземпляри продължават да се експлоатират и в началото на 21 век.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!