fbpx

Шампионат по безмоторно летене се проведе в България след 30 години пауза

Снимки: Skynomad Bulgaria

                От 11 до 15 септември в района на летище Благоево край Разград за пръв път от над 30 години насам се проведе Национален шампионат по безмоторно летене. Стартовият списък включваше 6 състезатели от различни клубове в страната. Организатори на атрактивното събитие бяха местният аероклуб „Лудогорие“ с любезното съдействие на Български национален аероклуб.

                В продължение на 5 дни, единият от които тренировъчен, пилотите трябваше да преодолеят няколко задачи по различни предварително разчертани маршрути. Хубавото време през седмицата предложи отлични условия за въздушен спорт и липса на неблагоприятни ситуации. Всеки състезател трябваше да премине по координатите на маршрута, без да пропуска точки.

                Победител с актив от 1, 180 точки стана Ивелин Калушков („Авиум“ – Казанлък, планер – Std. Astir), а негови подгласници – Георги Георгиев (“Лудогорие”, планер – SZD 30 Pirat) – 1, 163 точки и Николай Стоянов („Авиум“, планер – LS 1-d) – 914 точки.

„Бих искал да кажа, че като се има предвид, че това е  първо състезание от 30 години, организацията беше повече от перфектна. Всичко беше на много високо ниво За щастие уцелихме страхотно време, прогнозите бяха добри, дните също и това предотврати неприятни ситуации. Бих искал да благодаря и на Таня Обретенова, която беше и движещата сила в организацията на това мероприятие.“

                За себе си Ивелин споделя:

“С летене се занимавам от близо 15 години, но основно парапланеризъм, а с безмоторно летене от 2017. Започнах в Австралия, там изкарах курса. Смятам, че безмоторното летене е най-взискателният авиационен спорт, тъй като трябва да имаш много добри познания и по метеорология, и по навигация, да познаваш и планерите. Тук не разчиташ на двигател. Нужна е комбинация от способности, които трябва да притежаваш, за да успееш и това е основното, което ме привлича.”

За Skynomad Bulgaria..

“В Skynomad се занимаваме основно с парапланеризъм. Аз съм инструктор в клуба от 2010 година. Занимаваме се предимно с обучение по парапланеризъм. Провеждали сме и световен шампионат в Сопот.“

Състезателите изказват огромната си благодарност към организаторите на Националния шампионат по безмоторно летене и се надяват традициите да се възродят, а състезанията да станат далеч повече от едно на година.

Зорница Буковска

Подобни новини

error: