fbpx

„Шабла 2021-2“: Spotters Place – динамични моменти от бойните стрелби през уикенда

Снимки: Капитан Димо Вичев и Огнян Стефанов

10 и 11 септември са най-динамичните дни за „Шабла 2021-2“ , когато българските и сръбски формирования за противовъздушна отбрана изпълняват съвместни стрелби по единен сценарий за отразяване на въздушен удар.

Още в ранните часове вчера, заредените с бойни ракети зенитно-ракетни установки на ЗРК 2К12 „Куб” от състава на българските Военновъздушни сили заеха позициите си на полигона. Малко след това, заедно с другите два зенитно-ракетни комплекса С-75 „Волхов“, С-125 „Нева” осъществиха бойните пускове.

Мишените, по които вчера и днес стрелят бойните комплекси от състава на българските и сръбски Военновъздушни сили, са светеща парашутна мишена, чийто пуск извършват самолети Су-25 и радио-управляема мишена от типа Р-01, имитираща безпилотен разузнавателен апарат.

Реална стрелба провеждат и формирования от състава на Военновъздушните сили, Сухопътните войски и Съвместното командване на специалните операции ,, въоръжени с преносим зенитно-ракетен комплекс „Стрела-2М“.Със ЗРК „ОСА-АКМ“ по ниско летящи и пикиращи цели и през двата дни стрелят формированията от състава на зенитно-ракетния дивизион на 61 механизирана бригада на Сухопътни войски.

На 11 септември се проведе и бойната стрелба на ракетните и артилерийски формирования с ракетен комплекс 9К79 „Точка“ от военно формирование 22130 – Ямбол към 4-ти Артилерийски полк. В осигуряване на стрелбите участва вертолет AS 532 AL “Cougar” от авиобаза Крумово и сили и средства от състава на Военноморските сили. Сръбските изтребители МиГ-29 стрелят и през двата дни с ракети Р-60 и Р-73.

Зорница Буковска

Подобни новини

error: