fbpx

Самолет на Ryanair е бил пренасочен към Минск по заповед на Лукашенко

Снимка: Васил Иванов, снимката на корицата е илюстративна

На 23 май самолет на Ryanair (SP-RSM), изпълняващ полет FR-4978 от Атина (Гърция) до Вилнюс (Литва), е бил пренасочен към Минск по заповед на президента на Беларус Александър Лукашенко, съобщава ТАСС. Причината за извънредното приземяване на самолетае била арестът на бившия главен редактор на опозиционния новинарски портал „Нехта“ Роман Протасевич. Припомняме, че „Нехта“ имаше ключова роля по време на протестите срещу преизбирането миналата година на Александър Лукашенко за президент на Беларус.

Пресслужбата на беларуското президентство заяви, че изтребител МиГ-29 е бил изпратен от беларуската армия, за да прехване самолета на Ryanair

„Принудителното кацане на самолет на Ryanair в Минск е много сериозно нарушение на международните норми. Този акт е абсолютно неприемлив. На всички пътници трябва незабавно да бъде разрешено да продължат пътуването си до Вилнюс, вкл. на г-н Роман Протасевич.“ – реагираха тази вечер от българското външно министерство.

Същевременно бившият вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева съобщи, че на борда на самолета е имало и български гражданин. В неделя вечерта тази информация беше потвърдена и от външното ни ведомство.

По данни на Flightradar24.com, самолетът е излетял от гръцката столица в 10:29 часа българско време и е преминал безпроблемно през въздушните пространства на България, Румъния и Украйна. Преминавайки почти през цялата територия на Беларус обаче и почти доближавайки границата с Латвия, машината е била пренасочена в посока югоизток и се е приземила в Минск в 13:21 часа. По информация на Aviationherald, непосредствено преди дивършъна, самолетът се намирал на височина FL390.


Според пресслужбата на летището пилотите съобщават за наличие на взривно устройство и самолетът е кацнал успешно. Информацията за взривното устройство не беше потвърдена. Следственият комитет на Беларус образува наказателно дело за умишлено докладване на опасност.
На свой ред операторът на литовските международни летища заяви, че самолетът е направил аварийно кацане поради конфликт между пътник и един от членовете на екипажа. Причината за конфликта не е посочена .
По-късно Ryanair съобщава, че е получил инструкции за кацане на лайнера в Минск от белоруските диспечери на въздушното движение. Авиокомпанията уведоми всички съответни национални европейски служби за сигурност, за инцидента.
Както беше обяснено на летището в Минск, на борда на самолета на Ryanair има 123 пътници. На свой ред Литва заяви, че около 170 пътници от 12 страни, включително над 90 литовски граждани, са пътували с този полет.

Временният посланик на Беларус в Литва беше извикан в Министерството на външните работи на Литва. Литовският президент Гитанас Наудеда смята, че самолетът е принуден да кацне в Минск.

Едва около 21:50 часа летището в Минск съобщава, че самолетът е излетял за Вилнюс. В 22:37 часа литовският външен министър Габриелус Ландсбергис съобщи, че самолетът е кацнал във Вилнюс.

В какво е обвинен Протасевич (по информация на Pan.bg)

Върховният съд на Беларус на 20 октомври 2020 г. съобщи, че телеграмният канал NEXTA и неговото лого са признати за екстремистки материали в републиката и са повдигнати обвинения срещу неговите основатели Степан Путило и Роман Протасевич за организиране на масови безредици и групови действия, свързани с неподчинение. законовите изисквания на представителната власт, както и при разпалването на социална вражда и раздори. През февруари 2021 г. Беларус изпраща документи до Полша за екстрадицията на Путило и Протасевич. КГБ на Беларус също ги включи в списъка на лица, замесени в тероризъм. В съответствие с член 293 от Наказателния кодекс Протасевич може да получи до 15 години затвор. Реакция на международни инциденти Берлин заяви, че ЕС ще бъде принуден да наложи санкции срещу Лукашенко.

Гръцкото външно министерство нарече кацането на Ryanair в Минск „акт на пиратство на държавната авиация“. Британското външно министерство предупреди за „сериозни последици“ във връзка с действията на беларуските власти по отношение на Протасевич.

Австрийското външно министерство призова за разследване на инцидента със кацането на самолета. Отделът също така поиска незабавното освобождаване на Роман Протасевич.

Латвия протестира срещу Беларус.Лидерите на ЕС възнамеряват да обсъдят инцидента на срещата на върха на 24 май. Председателят на ОССЕ призова за незабавното освобождаване на Протасевич. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече инцидента опасен. IATA призова за задълбочено разследване.

Зорница Буковска

Подобни новини

error: