fbpx

Самолет на DHL се приземи аварийно заради отворена карго-врата

На 13 февруари товарен самолет на DHL Boeing 757-200PCF, изпълняващ полет QY-126 от Лайпциг за Франкфурт (Германия), e бил принуден да се върне и да кацне аварийно на първоначалното летище заради отворена карго-врата.

По данни на Aviation Herald, машината с регистрация G-DHKZ, е излетяла от писта 26L на летището в Лайпциг в 05:31 часа местно време и се е изкачила до приблизително 1615 m, когато екипажът е прекратил изкачването и е сигнализирал за аварийна ситуация. Причината за нея била напълно отворена карго врата на самолета.

В резултат на инцидента, части от конструкцията на вратата са паднали близо до електроцентралата в Шкопау, намираща се на около 10 кm западно от летището.

Самолетът се е върнал в Лайпциг и е кацнал на обратната полоса 08R в 05:47 часа местно време, само 15 минути след излитането. Машината е престояла около 40 минути на пистата, преди да е била отведена на перона.

За щастие при инцидента не е имало пострадали. Започнало е разследване за изясняване на случая.

Малко повече за самолета

G-DHKZ е на почти 29 години. През 1992-ра година машината започва да оперира като пътническа за Inter/European Airways. Негови оператори през годините са били също Airtours и Greenlandair. Самолетът е трансформиран в товарен през 2011 година и е изпълнявал полети за Tasman Cargo Airlines. Той се е присъединил към флотилията на DHL през октомври 2018.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!