fbpx

Самолет на Iran Air кацна на грешната писта в Табриз

Снимка: Simpleflying.com

За втори път тази година самолет на Iran Air кацна на грешната писта в Табриз (Северен Иран). Инцидентът е станал на 7 октомври със самолет Airbus A319-100 (рег. EP-EIP), съобщава Aviation Herald, позовавайки се на излезлия вчера доклад по случая. 

Машината е изпълнява полет IR-449 от Исфахан до Табрис с 97 пътника на борда и 9 души екипаж. Обикновено на това летище за кацане се използват полоси 12L/30R, а за излитане – 12R/30L. Пилотите получили указания от Кулата да се приземят на писта 12L, същите обаче кацнали на 12R. Според доклада, грешката е изцяло на командира на полета.  

Едната от пистите на летището в Табриз

“Липсвала е комуникация между двамата пилоти за потвърждение на полосата на кацане по време на захода. Вместо да поискат разрешение за кацане, те обсъждали друг самолет, приближаващ се към летището – на Mahan Air. Екипажът е разбрал чак, след като е приземил самолета, че не е “уцелил” вярната писта.”, се казва в документа.  

Комисията, разследвала инцидента, е установила, че това е бил третият полет на този екипаж в рамките на деня. Командирът бил извикан, без да е имал повече от 10 часа почивка от полет на полет. Наред с това същият представил грешен лиценз пред разследващите с обяснението, че объркал документите.  

Подобен инцидент на същото летище стана и на 10 октомври тази година със самолет ATR72, пак на Iran Air.  

Разположен в северо-западната част на Иран, Табриз е център на провинция Източен Азербайджан и една от основните културни и туристически дестинации в страната.  

Зорница Буковска

Подобни новини

error: