fbpx

Самолет на S7 Airlines се върна в Москва заради удар с птица

Снимка: Simpleflying.com

На 11 септември самолет Airbus A320-200 на авиокомпания S7 Airlines бе принуден да се върне на московското летище “Домодедово” (DME), заради удар от птица по време на набиране на височина. По информация на Aviation Herald, той е изпълнявал полет S7-3745 от Домодедово до летище Даламан в Турция (DLM). Ударът е станал малко, след като 7-годишният самолет с регистрация VP-BOJ е излетял от пистата.  

Това обаче не бил единственият проблем. Докато машината набирала височина, един от членовете на екипажа докладвал за “появили се вибрации в един от двигателите”. Пилотите прекратили изкачването на 9000 фута (2743 m) и се върнали на “Домодедово” около 40 минути след излитането. Самолетът е бил сменен с друг A320-200 с регистрация VP-BRD, който достигнал до Даламан без проблеми на същия ден, макар и с 3.5 часа закъснение.  

Скорошните инциденти

Припомняме, че миналият месец името на авиокомпанията се появи на заглавните страници на всички международни медии, тъй като именно с неин самолет е пътувал руският опозиционер Алексей Навални. На 20 август машината, изпълняваща полет от Томск за Москва, кацна принудително в Омск, тъй като той “се почувствал зле”. Впоследствие се оказа, че опозиционерът е бил отровен с новичок. По последна информация в момента той се възстановява в болнично заведение.  

На 17 август при заход за кацане на самолет A320neo, изпълняващ полет от Новоросийск до Магадан, е забелязана огромна мечка на пистата. За щастие екипажът я видял навреме и до инциденти не се стигнало.  

 За S7 Airlines

S7 Airlines е една от най-големите авиокомпании в Русия, съсредоточена основно в изпълняване на вътрешни полети. Тя е член на авиосъюза Oneworld Alliance от 2010 г. Според информация от Airfleets.net, превозвачът към момента оперира със 104 самолета, в т.ч.: 12 Airbus A319, 42 Airbus A320, 11 A321, 22 Boeing 737 и 17 Embraer ERJ 170. Средната възраст на машините е около 10 години.  

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини