fbpx

Днес рожден ден празнува големият пилот на МиГ-23 Владимир Пампоров

Снимка: Архив на списание „Криле“

На днешния ден един от най-добрите летци-изтребители на МиГ-23 Владимир Пампоров става на 71 години. Наред с това той дълги години е бил главен редактор на списание “Клуб КРИЛЕ”.  

Екипът на Flightzone.bg пожелава на Владимир Пампоров крепко здраве, много щастие и още успехи!  

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН! 

Може да прочетете малко повече за Владо Пампоров в следващите редове:  

Не съм летял в аероклуб и не познавам отблизо витловите самолети. През 1967 г. завърших 39 СПУ “Александър Димитров” в София и през есента на същата година постъпих като курсант във ВНВУ “Георги Бенковски” – Долна Митрополия. От пролетта на следващата година като летец-пилот започнах направо на реактивния, метален “Делфин” – чехословашкия Л-29 – малкия, нежен и търпелив приятел, за да завърша през 1971 г. с държавен изпит по летателна подготовка на самолет МиГ-17.  

Лейтенантската ми служба започна в 22-ри ибап в Безмер. На МиГ-17Ф преминах цялата бомбиерска подготовка денем  – поединично и в двойка, а после в състав в на звено, шестица и дванадесетка. Летях по нискополетната програма на малки и пределно малки височини над суша и над море, с кацане на грунд и уширение – Бършен, Крумово, Окоп... Но това е друга тема.  

През 1974 година преминах курса за приучване на МиГ-21 в Граф Игнатиево, а после 10 години във 2-ра ескадрила на 18 иап в Габрвница, летях на всичките му модификации – М, ПФ, ПФМ, МФ и бис. И там като летец-изтребителпрехващач получих звание “Военен пилот 1-ви клас”.  

През 1984 г. като заместник-командир на ескадрилата преминах на самолет МиГ-23 и до 1999 г. летях на него.  

Признавам с ръка на сърцето, че от всички самолети на които съм летял, най-много обичам МиГ-21. Но, него, другия – МиГ-23 прехващача-боготворя. И мразя. Сънувам го и тъгувам за него. Нужен ми е! Кабината на МиГ-23 беше последната, в която седях 16 години, преди да сляза на земята… Завинаги!” 

Откъс от книгата „Аз и МиГ-23“

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!