fbpx

Qantas планира да съкрати 6000 служители

Превозвачът ще се опита да привлече 1.3 млрд долара капитал

Австралийският авиопревозвач Qantas е обявил план за съкращаването на 6000 души, предаде Би Би Си. Наред с това авиопревозвачът ще се опита да привлече 1.9 милиарда австралийски долара капитал (1.3 млрд долара) като допълнителна превантивна мярка за спряване с кризата от разпространението на коронавируса.

Ръководството на компанията е смятало да освободи от длъжност приблизително 20 на сто от работниците и служителите си в целия свят. Цялостната работна сила на Qantas се състои от близо 30 000 души персонал. Сред съкратените се очаква да бъдат над 1000 служители наземно обслужване, 1000 кабинен състав, 630 инженери и 220 пилоти. Освен това Qantas приземява 100 самолета – част от тригодишната стратегия, която обяви на 25 юни. Други 15 000 души от цялостната работна сила на превозвача остават в неплатен отпуск.

Фирмата от началото на пандемията от COVID-19 (обявена в средата на март) е преустановила всички международни полети, с изключение на тези до и от Нова Зеландия, припомни британската медийна корпорация.

Според изпълнителния директор на Qantas Алън Джойс е възможно да предстоят няколко години с по-ниски приходи и в краткосрочен план, Qantas ще трябва да стане по-малка компания. Едва през май от компанията казаха, че имат достатъчно ликвидност, за да издържат на такива условия до декември 2021г. Оказва се, че това не е точно така.

12-те A380 остават на земя за поне 3 години

Наред с това Qantas обяви, че приземява целия се флот от 12 самолета Airbus A380 за поне 3 години. Според прогнозата на авиокомпанията този сезон тя ще има възможността да увеличи едва 50% от полетната си мрежа и на практика няма да има необходимост от ползването точно на този тип самолети. В сощето време Qantas приземи и своите 6 Boeing 747, а доставките на нови самолети са отложени.

Основана на 16 ноември 1920 година, Qantas е най-голямата австралийска авиокомпания по размер на флотилията, брой полети и дестинации. Превозвачът започва да изпълнява международните си полети през май 1935 година.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!