fbpx

Qantas отбеляза 100-годишния си юбилей с прелитане на малка височина над Сидни

Снимки: Qantas Airways

Австралийската авиокомпания Qantas Airways отбеляза вчера 100-годишния си юбилей. Празненствата по случай 100-годишнината бяха отменени заради COVID-19. Въпреки това Qantas Airways празникът беше честван с почетно прелитане на специално брандиран Boeing 787-9 на малка височина на залез слънце над Сидни. Самолетът над пристанището на австралийската столица и близо до залива Роуз в източната част на града, откъдето между 1938 г. и 1942 г. са излитали самолетите на Емпайър флайинг боутс (Empire Flying Boats) за Сингапур. 

Полетът QF100 с Boeing 787-9 (VH-ZNJ) излетя от летището в Сидни. На борда е имало 200 пътници, 100 от които служители на авиокомпанията. Полетът е продължил също символичните 100 минути.

От години Qantas Airways e безусловният лидер в световните класации за най-безопасните авиокомпании. Австралийският въздушен лидер, известен още и под прозвището „Летящото кенгуру” заради символа на опашките на самолетите на Qantas, няма нито една авиокатастрофа, с нито един пострадал от 1951 г. насам – година, смятана за началото на ерата на реактивната авиация.

            Въздушни услуги на Куинсланд и Северната територия, както е цялостното наименование на авиопревозвача, водят началото си от пустата област Куинсланд през 1920 година, когато започват да превозват първоначално само пощата между провинциалните градове. Целта на компанията е била да се справи с „тиранията на разстоянието“, най-голямата бариера пред растежа на модерна Австралия, се посочва в комюнике на авиопревозвача. Австралийската авиокомпания е основана от двама пилоти, които са се завърнали от Първата световна война и местен скотовъдец, само 17 години след първия полет на братята Райт и в края на епидемията от испански грип. Първоначално бъдещето на компанията е доста несигурно, а някои от акционерите определят инвестициите си като дарение. Към 1930 г. обаче авиокомпанията вече превозва пътници до Сингапур. 

В наши дни тя в най-старата авиокомпания, която е летяла непрекъснато, превозвайки над 50 милиона пътници годишно. Преди пандемията Qantas беше единственият авиопревозвач, който летеше до всеки населен континент. 

„Големите разстояния винаги са били характерни за Австралия – между големите градове и по-малките регионални градове, както и от останалата част на света. Qantas се гордее, че заличи тези разстояния“, заяви главният изпълнителен директор на авиопревозвача Алън Джойс. 

Припомняме, че заради пандемията от COVID-19 Qantas Airways беше принудена да съкрати заради пандемията около 6000 от общо 29 000 служители и да спре от полети 95% от флотилията си.

„Историята на Qantas показва, че се е сблъсквала с предизвикателства и кризи. Именно тогава на преден план излиза ролята й на национален превозвач. Искаме да използваме този момент, за да кажем благодаря на хората, които са подкрепяли Qantas през годините“, каза президентът на компанията Ричард Гойдър.

Зорница Буковска

Подобни новини

error: