fbpx

Qantas отбеляза 100-годишния си юбилей с прелитане на малка височина над Сидни

Снимки: Qantas Airways

Австралийската авиокомпания Qantas Airways отбеляза вчера 100-годишния си юбилей. Празненствата по случай 100-годишнината бяха отменени заради COVID-19. Въпреки това Qantas Airways празникът беше честван с почетно прелитане на специално брандиран Boeing 787-9 на малка височина на залез слънце над Сидни. Самолетът над пристанището на австралийската столица и близо до залива Роуз в източната част на града, откъдето между 1938 г. и 1942 г. са излитали самолетите на Емпайър флайинг боутс (Empire Flying Boats) за Сингапур. 

Полетът QF100 с Boeing 787-9 (VH-ZNJ) излетя от летището в Сидни. На борда е имало 200 пътници, 100 от които служители на авиокомпанията. Полетът е продължил също символичните 100 минути.

От години Qantas Airways e безусловният лидер в световните класации за най-безопасните авиокомпании. Австралийският въздушен лидер, известен още и под прозвището „Летящото кенгуру” заради символа на опашките на самолетите на Qantas, няма нито една авиокатастрофа, с нито един пострадал от 1951 г. насам – година, смятана за началото на ерата на реактивната авиация.

            Въздушни услуги на Куинсланд и Северната територия, както е цялостното наименование на авиопревозвача, водят началото си от пустата област Куинсланд през 1920 година, когато започват да превозват първоначално само пощата между провинциалните градове. Целта на компанията е била да се справи с „тиранията на разстоянието“, най-голямата бариера пред растежа на модерна Австралия, се посочва в комюнике на авиопревозвача. Австралийската авиокомпания е основана от двама пилоти, които са се завърнали от Първата световна война и местен скотовъдец, само 17 години след първия полет на братята Райт и в края на епидемията от испански грип. Първоначално бъдещето на компанията е доста несигурно, а някои от акционерите определят инвестициите си като дарение. Към 1930 г. обаче авиокомпанията вече превозва пътници до Сингапур. 

В наши дни тя в най-старата авиокомпания, която е летяла непрекъснато, превозвайки над 50 милиона пътници годишно. Преди пандемията Qantas беше единственият авиопревозвач, който летеше до всеки населен континент. 

„Големите разстояния винаги са били характерни за Австралия – между големите градове и по-малките регионални градове, както и от останалата част на света. Qantas се гордее, че заличи тези разстояния“, заяви главният изпълнителен директор на авиопревозвача Алън Джойс. 

Припомняме, че заради пандемията от COVID-19 Qantas Airways беше принудена да съкрати заради пандемията около 6000 от общо 29 000 служители и да спре от полети 95% от флотилията си.

„Историята на Qantas показва, че се е сблъсквала с предизвикателства и кризи. Именно тогава на преден план излиза ролята й на национален превозвач. Искаме да използваме този момент, за да кажем благодаря на хората, които са подкрепяли Qantas през годините“, каза президентът на компанията Ричард Гойдър.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!