fbpx

Правителството отпусна средства за възстановяване летателната годност на вертолет AS532AL Cougar

12 милиона от общо 25-те милиона и 200 000 лева, отпуснати за Министерството на отбраната, ще бъдат използвани за привеждане в летателна годност на вертолет AS532AL Cougar. Той ще помогне в усилване на граничното наблюдение, извършване на медицинска евакуация по въздуха, участие в операции по търсене, спасяване и евакуация в граничната зона. Това става ясно от публикуваната на 8 октомври в инстернет страницата на Министерски съвет стенограма от правителственото заседание, проведено на 6-ти октомври. Отпуснатите средства ще бъдат нужни и за охрана на границата от бежанци, съобщават Pan.bg. В стенограмата се казва:

„На второ място, 12 милиона лева от тази сума ще бъде използвана за привеждане в летателна годност на вертолет „Cougar“, който е планиран за участие в усилване на граничното наблюдение, извършване на медицинска евакуация по въздуха, участие в операции по търсене, спасяване и евакуация в граничната зона.“

Нова наземна станция за наблюдение с дрон на границата заради бежанците ще бъде купена с парите, които правителството отпусна за Министерството на отбраната. С 5 милиона лева ще бъде ремонтирана наблюдателната аеросонда. С нея ще се наблюдава границата. След като бъде купена новата наземна станция, аеросондата ще увеличи радиуса си действи от 140 км на 420 км. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов наскоро обясни, че системата е важна особено нощем.

Парите ще са и за 600 военни и техника, които да бъдат използвани при нужда от подкрепа за границата.

Зорница Буковска

Подобни новини

error: