fbpx

Поглед отвътре: А330Neo на Uganda Airlines

Днес в „Поглед отвътре“ ви представяме салона на новия Airbus A330Neo-800 на Uganda Airlines. Авиокомпанията разпространи първи снимки на уникалната кабина на 12 ноември, публикувайки ги в официалната си Фейсбук страница. Uganda Airlines е едва втората авиокомпания, която ще оперира с A330Neo-800. Първата доставка на машина от този тип получи Kuwait Airways през октомври тази година.

Салонът

Според информация на Airbus, салонът на машината ще е конфигуриран с 20 места в бизнес класа, 28 в Premium Economy и 213 в Economy. Седалките в Economy-класата ще са с конфигурация 2-4-2 и оборудвани с високотехнологични IFE екрани на всяка седалка. За забавлението и перфектното настроение на пътниците ще се погрижи най-големият доставчик на телевизионни и интернет услуги в Африка – Inflight Dublin. Компанията е подписала 5-годишен договор с Uganda Airlines и ще предостави възможност на нейните клиенти за безплатно гледане на филми, сериали, слушане на музика, игри или четене на публикации.

Интересното в конфигурацията на този A330Neo-800 е, че 28 от местата на икономичната класа са отделени в обособен салон, даващ възможност за по-голямо пространство за краката. Там конфигурацията е 2-3-2 и IFE-екраните са една идея по-големи.

Доста интересна е и цветовата палитра, избрана от Uganda Airlines. За разлика от типичното океанско синьо, което сме свикнали да виждаме в салоните на самолетите в последно време, тук тоновете са по-ярки, светли и топли.

В бизнес-клас салона има 20 места с конфигурация 1-2-1.

Дестинациите

Плановете на Uganda Airlines са с този самолет да свържи Източна Африка с ключови дестинации в целия свят. Превозвачът вече обяви някои дестинации, към които ще започне да оперира с новия A330Neo-800. За момента авиокомпанията ще се фокусира върху полети до Лондон, Дубай и Янгчжоу. Така Uganda Airlines става първата африканска авиокомпания, която ще изпълнява операции извън континента след повече от 18 години. Първият планиран маршрут е Ентебе (EBB) – Лондон Хийтроу (LHR). Очаква се той да стартира в началото на 2021. Когато към флотилията на Uganda Airlines се присъедини и вторият A330Neo, към дестинациите ще бъде добавен и Мумбай.

За Uganda Airlines

Основана на 30 януари 2018, към момента Uganda Airlines оперира с 4 регионални самолета CRJ-900. Авиокомпанията започва да изпълнява полети на 28 август 2019. Още през юли 2018 националният превозвач на Уганда поръчва два броя A330Neo-800 – новата версия на най-добре продавания от Airbus широкофюзелажен самолет. Той ще включва ново крило и ще бъде задвижван от новите двигатели Rolls-Royce Trent 7000. Споразумението е подписано по време на авиошоуто във Фарнбъроу и сключено между изпълнителния директор на Uganda Airlines Ефрем Багенда и Ерик Шулц от страна на Airbus.

За Airbus A330-800

На 13 февруари 2020 г. в Тулуза самолетът A330-800 получи съвместен типов сертификат от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) и Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA). Кампанията за сертифициране на самолета бе успешно проведена от самолет MSN1888, който завърши програмата от 370 полетни изпитателни часа в 132 полета от първия си полет през ноември 2018 г.

A330-800, част от новото поколение на семейство A330Neo е най-ефективният широкофюзелажен самолет с голяма далечина на полета. Новоститте включват нови двигатели Rolls-Royce Trent 7000, ново 3D оптимизирано крило и нови аеродинамични наставки на крилата тип Sharklet, използващи по-леки композитни материали. Заедно тези нововъведения носят значително намаляване на разхода на гориво с 25% в сравнение с конкурентните самолети от по-старо поколение с подобен размер.

Самолетът първоначално е сертифициран с максимално излетно тегло (MTOW) от 242 тона и далечина на полета от 13 890 километра. A330-800 обикновено ще може да се превозва от 220 до 260 пътници в три класи или до 406 пътници в една класа с висока плътност. Към днешна дата семейството A330neo има 337 твърди поръчки от 22 оператора.

В A330-800 пътниците могат да очакват най-високите нива на комфорт, като самолетът разполага с ултрамодерната кабина тип Airspace Airbus с по-голeми багажници в салона, усъвършенствано осветление и най-новото поколение техника за забавление и свързаност по време на полет.

В оперативен план A330neo изисква същия типов сертификат за пилотите като този на по-големия A350 XWB, което носи минимални разходи за летателно обучение и максималната производителност на пилотите. Персоналът по поддръжката също ще се възползва от новите функции за свързаност на данните Skywise, които ще им помогнат да предвидят потенциални проблеми, преди да те са възникнали, като по този начин се осигурява максимална производителност на самолета в приходно отношение.

А330 е най-популярното широкофюзелажно семейство досега, изпълняващо над един милион полети всяка година. Досега има над 1800 поръчки от 120 клиенти, като от тях 1400 самолета A330 вече са доставени. A330neo е най-новото попълнение на широкофюзелажните предложения на Airbus, които включват и A350 XWB. Всички те се отличава с несравнимо пространство и комфорт, комбинирани с безпрецедентни нива на ефективност и ненадмината способност за далечина на полета. Очаква се самолетът да бъде доставен на Uganda Airlines до месец.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!