fbpx

Подп. Велин Русков: Амбицията ми е да повиша надеждността на авиационната техника в 16-та ТрАГ

Последно обновена август 28th, 2021 в 09:28 am

Амбицията ми е да повиша надеждността на авиационната техника, намираща се на въоръжение в авиационната структура, която представлявам. Това каза специално за Flight Zone подполковник Велин Русков – новият заместник-командир по авиационна техника и въоръжение в 16-та Транспортна авиационна група (скоро авиобаза). Той беше назначен днес на тази длъжност със заповед на командира на Българските Военновъздушни сили и повишен в звание „подполковник“. Това беше съобщено днес, 2 август, на официалната Facebook страница на военното формирование. До момента изпълняваше длъжност командир на ескадрила „Периодично обслужване и войскови ремонт”

Подп. Велин Русков е роден на 1 юни 1979 година в Бургас. Завършва факултет „Авиационен“ към Национален военен университет „Васил Левски“ през 2001 година със специалност „Летателни апарати и авиационни двигатели“. Пред Flight Zone той разказа:

Назначен бях на длъжност ,,Старши техник в група Двигател на еПОВР“. В края на 2007 г. завърших обучение по специалността ,,Propulsion“ в Италия (Каселе-Торино). Това е завода производител ,,Аления“ на самолет C-27J Spartan. В днешни дни се казва “Леонардо”. Преминах и курс за изпитване на двигателите на самолет C27J Spartan – Engine Runner Course. През 2008 г. бях назначен на длъжност ,,Началник група ,,Двигател“ на еПОВР, а от 2016 г. съм командир на ескадрилата. През 2020 завърших Военна академия „Г. С. Раковски“ със специализация ВВС.

Екипът ни имаше щастието да се запознае с подп. Русков по време на парада по случай 6-ти май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Тогава той заяви:

Присъединих се към 16-та ТрАГ веднага след завършване на военновъздушното училище. Нямам роднини, свързани с авиацията. Постепенно с работата се зародиха и любовта ми към нея. Наред с това любовта към родината и отговорност ми даваха сила и ме караха да се чувствам горд, че съм част от тази система.“

В интервюто подп. Русков каза още, че в професионален план се стреми към израстване – цел, която днес беше постигната и той стана заместник на досега заемащия тази длъжност подп. Петър Божков.

От 16-та ТрАГ написаха:

Пожелаваме на подполковник Русков здраве, сили, енергия и непримирим дух. Честита нова длъжност и военно звание! Вярваме във Вас господин подполковник!

Екипът на Flight Zone пожелава на подп. Русков здраве, много професионални и лични успехи. Използваме възможността да благодарим на зам.-командира на 16-та ТрАГ подп. Димчо Добрев, подп. Петър Божков – и подп. Русков за оказаното съдействие и прекрасното сътрудничество, което стартирахме с цел популяризиране дейността на военното формирование. Напред и нагоре!

Зорница Буковска

Подобни новини

error: