fbpx

Подп. Хинтоларски: Акцентът на 2020 за ОМВАБ „Чайка“ беше усвояването на новия хеликоптер AS365 N3+ Dauphin

Снимки: Авиобаза „Чайка“

Акцентът на 2020 за ОМВАБ „Чайка“ безспорно беше усвояването на новия хеликоптер AS365 N3+ Dauphin. За нас това беше истинско предизвикателство.

Това каза в интервю за FlightZone.bg подп. Милен Хинтоларски – старши инспектор – пилот към Командването на Военноморските сили след последните полети в морското формирование за настоящата година. Те бяха изпълнени тази седмица с хеликоптери AS565 MB Panther и AS365 N3+ Dauphin.

Припомняме, че AS365N3 Dauphin беше получен на 6 декември 2019 година. В тази връзка подп. Хинтоларски каза още:

„Вертолетът беше получен в изпълнение на сключено Споразумение между Министерство на отбраната на Република България и Airbus Helicopters, като компенсация за неизпълнени ангажименти по договора за доставка на вертолети Cougar и Panther за нуждите на ВВС и ВМС. Може би най-интересните неща през изтеклата година бяха свързани с пълноценното му усвояване от страна на целия летателен и инженерно-технически състав. Конкретната конфигурация на оборудването на вертолета беше прецизирана в процес на преговори между специалисти на ВМС и Airbus Helicopters, вертолетът беше доставен в завода на фирмата в Брашов, Румъния, за преоборудване и извършване на определени ремонтни дейности. Бях лично ангажиран, както с облитането на машината в Румъния, така и с окончателното ѝ приемане в състава на българските ВМС. За ваше сведение, вертолетът беше закупен на вторичния пазар от Airbus Helicopters. Преди това е бил експлоатиран от норвежка частна фирма. По-нов е от нашите Panther-и, произведен е през 2013 г.”

AS365 N3+ Dauphin, макар и абсолютно същ на външен вид, е доста по-различен от Panther-ите, на въоръжение във ВМС, най-вече по отношение на навигационното, комуникационното оборудване и автопилота, отбелязва подп. Хинтоларски и допълва:

“Panther-ите са абсолютна класа. Когато ги получихме (през 2011 г.), дори френските ВМС нямаха такава машина. Разликата е предимно в 4-каналния им автопилот, специалните му режими за търсене и спасяване и почти съвършеното навигационно и комуникационно оборудване, интегрирано в единна система на борда. 10 години по-късно Panther-ите, на въоръжение в българските ВМС, все още технологично са „на върха“.

Екипът на авиобаза „Чайка“ отчита може би най-успешната година през последните две десетилетия. Личният състав участва в няколко учения през 2020, в т.ч. тактическото учение „Черно море 2020“ и националното военноморско учение „Бриз 2020“, а съвсем скоро съдейства и при провеждането на регулярния курс за бордни спасители. Подп. Хинтоларски допълва:

„Използването на авиация е едно много скъпо начинание, но с радост мога да споделя, че 2020 г. за военноморската авиация беше напълно осигурена от логистична гледна точка. Ето защо можем да се похвалим с един много добър нальот, особено в сравнение с практиките във военната ни авиация през последните години. Започнахме обучението и на нов командир на екипаж. Успяхме да изпълним поставените ни задачи в пълен обем. Взехме участие почти навсякъде, където имаше възможност, включително и в множество тренировки от типа PASSEX с военни кораби на НАТО, пребиваващи в района на Черно море. Имахме многократни участия в съвместни тренировки с другите формирования на ВМС. Въпреки коронавируса и предизвикателния характер на 2020, смятам, че изпращаме една наистина успешна година.“

Подполковник Хинтоларски не пропусна да отбележи и другото знаково събитие за 2020 година за българските ВМС, а именно подписването на договора с Lurяsen за придобиване на новите два модулни патрулни кораба, които ще бъдат изградени с хангар за вертолет и палубна площадка за излитане и кацане. Така, според него, в рамките на следващите 5 години предстоят множество предизвикателства пред личния състав на авиобаза „Чайка“, които в крайна сметка, за пръв път в историята на военноморската ни авиация, ще направят възможно палубното базиране и експлоатиране на вертолети от борда на плавателен съд.

Екипът на FlightZone.bg пожелава на личния състав на авиобаза „Чайка“ преди всичко много здраве, хубави моменти, безаварийна и още по-успешна 2021 година!

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!