fbpx

Norwegian Air Shuttle спира полетите на дълги разстояния

Снимка: Norwegian Air Shuttle

Финансово затруднената нискотарифна авиокомпания Norwegian Air Shuttle ASA вече не възнамерява да предлага полети на дълги разстояния и вместо това иска да се съсредоточи върху маршрутите на къси разстояния в Европа и особено в Скандинавия. Целта на опростения бизнес модел е да предложи ниски цени по много вътрешни линии в Норвегия и в скандинавския регион и в посока на важни туристически дестинации в Европа, съобщи в четвъртък норвежката авиокомпания. Това съобщи Investor.bg, позовавайки се на инвормация от превозвача.

„Нашата мрежа за къси разстояния винаги е била гръбнакът на Norwegian и ще бъде в основата на бъдещия устойчив бизнес модел“, заяви главният изпълнителен директор Джейкъб Шрам. Според плана Norwegian планира да експлоатира тези маршрути с около 50 самолета през 2021 г. и да увеличи техния брой до около 70 през 2022 г., предава DPA.

Освен това нискотарифната авиокомпания има за цел да намали огромното си ниво на дълг до 20 млрд. норвежки крони (около 1,95 млрд. евро) и да набере нов капитал в обем между 4 и 5 млрд. крони.

Концернът отново е в преговори с норвежкото правителство за евентуално участие на държавата. Властите заявиха през ноември, че Norwegian няма да получи допълнителна пряка финансова помощ отвъд вече одобрените гарантирани заеми за 3 млрд. крони (около 280 млн. евро).

Цялата флотилия на Norwegian за полети на дълги разстояния от типа Boeing 787 Dreamliner е на земята от март 2020 г. вследствие на кризата. Как ще се развие търсенето на пътувания на дълги разстояния в бъдеще не е сигурно, твърдят мениджърите на Norwegian. При тези обстоятелства операциите на дълги разстояния за компанията биха били неосъществими. Досега тази мрежа включваше дестинации в САЩ, Азия и Южна Америка.

Отказът от полетите на дълги разстояния в крайна сметка е част от плана за спасяване на Norwegian от фалит. Авиокомпанията се бори с големи икономически проблеми от месеци. В  хода на продължилата години експанзия основаната през 1993 г. авиокомпания натрупа дългове за милиарди и също така трябва да се справи с огромните последици от коронакризата за авиационната индустрия.

В момента Norwegian има само шест самолета в експлоатация по норвежките вътрешни маршрути. Наскоро авиокомпанията получи защита срещу несъстоятелност в Ирландия и нейната родна Норвегия.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!