fbpx

Несигурно бъдеще за Norwegian: Правителството отказа нова финансова помощ

Снимка: Getty Images

Продължават проблемите за скандинавската авиокомпания Norwegian Air. Правителството на Норвегия е отхвърлило молбата на превозвача за подпомагане с финансова държавна помощ, съобщава Simpleflying.com, цитирайки изявление от Министерството на транспорта от днес. 

Изпълнителният директор на европейската нискотарифна авиокомпания Якоб Шрам нарече ходът на правителството “шамар в лицето” и допълни:  

Фактът, че нашата държава отказа да ни подаде ръка е изключително разочароващ и ние го определяме като “шамар в лицето” на всеки от Norwegian, който се бори за бъдещето на превозвача. За съжаление пред нас в момента стои несигурно бъдеще, докато конкурентите ни получават милиарди от своите правителства, за да съществуват.”  

Kpeдитopитe и лизингoдaтeлитe пoexa ĸoнтpoлa нaд aвиoĸoмпaниятa пpeз мaй. Припомняме, че в началото на пандемията с COVID-19, Norwegian Air получи солидна финансова инжекция от държавата от $29 млрд. Оттогава авиокомпанията се стреми да съкрати разходите, но въпреки това загубите й през първата половина на тази година възлизаха на $610 милиона. Това принуди шефовете на превозвача да се обърнат отново към правителството за финансова помощ.  Всъщност, проблемите на Norwegian Air датират от доста по-рано от началото на кризата с коронавируса. Като аргумент за отказа, правителството посочва, че не вижда авиокомпанията като източник на приходи за държавата в близко бъдеще. Държавата вече е вложила над 1.5 млрд в авиационния сектор и е осигурила средства за Norwegian Air. Според изявлението ново финансиране “не би било отговорно използване на публични средства.  

Безспорно скандинавският превозвач е един от най-успешните в нискотарифния сектор. Миналата седмица, Norwegian Air Shuttle бе изпрана за най-добра ниско-тарифна авиокомпания в Европа за 6-ти път в 27-то издание на Световните туристически награди (World Travel News).  

Сега пред Norwegian Air стои въпросът “Какво следва?”. Един от ходовете, които авиокомпанията може да направи, е да продаде част от флотилията си, за да набави необходими средства. Голяма част от полетите й са отменени, отложен е и рестартът на трансатлантическите такива до март 2021.  

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!