fbpx

На този ден в авиоисторията: Катастрофа на български Ан-24

Снимка: Pan.bg

На 22 ноември 1975 г. в 11:24 часа се разбива самолет Ан-24, припомня Pan.bg. Машината е на БГА „Балкан“ с регистрация LZ-ANA, който е трябвало да изпълни полет до Варна.

По данни на Aviaton-Safety, по това време в София е бил налице силен снеговалеж. След процедура по де-айсинг, самолетът е започнал да рулира по полоса 10 за излитане. Пистата обаче е била затворена за чистене на сняг. Когато същата е била изчистена, екипажът получава разрешение за излитане. Около 2 минути след излитането си пада на 990 м, югоизточно от полосата на София в „дерето на река Искър“. Вследствие на катастрофата пожар не е имало. Загиват вторият пилот и двама от пътниците. Ранени са 18 пасажери, 4 от които – тежко. До откриването им минават 40 минути.

При разследването комисията открива ред нарушения:


– След последното му кацане на летище София не са били поставени на определените места заглушки. Те предпазват двигателите и анероидно-мембранните прибори от попадане на вода в тях.

– Самолетът е бил измит със смес от вода и противообледенителна течност. Но това станало с българския препарат “Ледогон” вместо с английския “Килфоз” или съветския “Арктика”. На всичкото отгоре препаратът този ден бил неправилно допълнително разреден от обслужващия персонал.
В резултат на това аеропланът бил напръскан със 75 % на сто вода и само с 25% “Ледогон”.

– В съпроводителната ведомост са били записани 34 пасажери, докато в действителност те са 44. Били качени и 10 души от рейс за Варна в 8,45 часа.

Разказ на оцелял пътник:

След като се качихме на самолета, запалиха двигателите, но ми направи впечатление, че пилотът ги запали доста трудно. Прекалено дълго се задържахме на пистата.
Само две минути след като полетяхме, почувствах странично разклащане, после се чу специфичен шум – нещо като трясък. В следващия момент самолетът се удари в земята и се потроши.
Отвсякъде започнаха да се чуват писъци…

Зорница Буковска

Подобни новини

error: