fbpx

На този ден в авиосторията: През 1969 човек за пръв път стъпи на Луната

На днешния 20-ти юли през 1969-та година „Аполо-11” каца на Луната, припомни Музеят на авиацията в Крумово. Няколко часа след това Нийл Армстронг произнася паметните слова „Това е малка крачка за човека и огромен скок за човечеството”.

Любителите на авиацията и космонавтиката знаят, че той получава удостоверението си за пилот на 14 години, преди да има шофьорска книжка. Отказва се от престижния Масачузетски технологичен институт за да влезе в програма, включваща следване в държавен университет, прекъсване за служба във военноморските сили и довършване на следването.Участва в 78 мисии като пилот в Корейската война, при една от които е свален над вражеска територия, катапултира и е прибран от спасителен хеликоптер.

Като тест пилот към изследователския център на НАСА изпълнява над 900 полета с различни летателни апарати, сред които Супер Сейбър и Старфайтър. С „Бел-X-1B” достига височина 18.3 км, а с ракетоплана „X-154 постига височина от 64 км. и скорост 6420 км/час. Извършва над 10 полета с прототипа на лунния модул, като при един от тях оцелява с цената на ново катапултиране. Като командир на „Джемини-8” извършва първото скачване с непилотиран обект, след което оцелява с екипажа си след множество възникнали по време на полета, проблеми. И за втори път трябва да бъде спасяван от военноморските сили – този път в издирването на капсулата участват 9655 военнослужещи, 96 самолета и хеликоптера и 16 кораба.

Мисията на „Аполо-11” с екипаж Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин също не е безпроблемна. Модулът „Ийгъл” е прилунен ръчно с оставащо гориво едва за 17 сек. полет. Но след това всичко се нарежда и на 21-ви юли хората по Земята наблюдават от екраните на телевизорите как човешки крак стъпва на лунната повърхност. Честта се пада на един достоен и скромен човек – Нийл Армстронг.Посетителите на Музея на авиацията могат да си припомнят за него в зала Космос, както и докато разглеждат самолет F-104 Старфайтър във външната ни експозиция, чийто проектен тест пилот е бил Нийл Армстронг.

Зорница Буковска

Подобни новини

error: