fbpx

Montenegro Airlines преустанови операциите

Montenegro Airlines спря операциите си на 25 декември, след като новото правителство на страната отказа да продължи финансирането на затъналия в дългове национален превозвач, предаде БТА.

Последният полет беше точно на Коледа от Белглад до Подгорица със самолет Embraer 195, който беше посрещнат с воден салют.

Авиокомпанията, основана преди 25 години, се извини на пътниците си за внезапното прекратяване на всички полети и им благодари за „годините на доверие, пътувания и приятелство“.

Компанията, която оперираше с малък флот от самолети Embraer 195 и Foker 100 и извършваше полети до редица европейски столици, е натрупала дългове от над 150 милиона евро, които нараснаха още повече заради провала на летния туристически сезон на фона на пандемията от коронавирус.

Новото консервативно правителство на Черна гора, което дойде на власт миналия месец, заяви, че мениджмънтът на компанията е страдал от „множество пропуски и недостатъци“, като добави, че над 350-те служители на кампанията последно са получили заплати през септември.

Правителството посочи, че незабавно ще спре да финансира загубите, като добави, че дълговете на авиолиниите са толкова големи, че рискуват „възможна конфискация на самолет“ на чуждестранните летища. Кабинетът отбеляза, че планира да създаде „напълно нови“ авиолинии в близките месеци.

Montenegro Airlines, която е превозила около 10 милиона пътници през последните 25 годни, заяви, че „решението на правителството да закрие нашата компания ще има негативни ефекти върху целия авиационен сектор в страната“.

В сантиментален жест за сбогуване пилотите получиха разрешение от авиодиспечерите при последния си полет до Белград да направят курс във формата на сърце над живописните планини на адриатическата държава.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!