fbpx

МКС избегна сблъсък с част от ракетата „Протон“

На 3.07.2020 е извършена непланирана корекция на орбитата на Международната космическа станция (МКС), за да се избегне евентуален сблъсък с фрагмент от степен от руската ракета „Протон“, заяви говорител на НАСА пред РИА Новости, цитиран от Pan.bg.

По-рано в Роскосмос беше казано, че височината на орбитата на МКС е увеличена с 900 метра с помощта на двигателите на товарния кораб „Прогрес МС-14“ – прикачен към станцията, за да се избегне евентуален сблъсък с космическите отломки. В същото време държавната корпорация не уточни за какъв вид космически отломки става въпрос.

„Това беше фрагмент от степен на руската ракета SL-12 (западното обозначение на ракетата „Протон“. – Ред.). Ракетата беше изстреляна през септември 1987 г.“, уточни говорител на НАСА.

Сега на МКС работят руските космонавти Анатолий Иванишин и Иван Вагнер, както и американските астронавти Кристофър Касиди, Дъглас Хърли и Робърт Бенкен.

През целия период на експлоатация на МКС бяха извършени 25 маневри за избягване на станцията от космическите отломки, докато последната беше през септември 2015 г. (без да се брои настоящата).

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!