fbpx

МО: Майор Валентин Терзиев е летецът на разбилия се изтребител

Последно обновена юни 11th, 2021 в 03:06 pm

Майор Валентин Терзиев – началник щаб на ескадрила в 3-та авиационна база Граф Игнатиево е летецът на разбилия се късно снощи изтребител МиГ-29. Както FlightZone.bg по-рано съобщи, машината е изгубила връзка и е изчезнала от радарите в 00:45 часа при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на България.

Майор Терзиев – в средата, снимка: Владимир Касабов

По време на проведена днес пресконференция служебният министър-председател Стефан Янев заяви:

„Самолетът е изпълнявал задача по светеща цел. Преди този самолет е летял друг с изпрварване от порядъка на 30 км, който е пуснал тази летяща цел (парашутна мишена с ракета „въздух-въздух“). Летящата цел се е отворила, нещо в нейната система се е объркало и тя е тръгнала с по-висока вертикална скорост да пада. Това е наложило допълнителен маньовър от страна на майор Терзиев. При извършване на маневрата той е поразил целта и е докладвал, че я е поразил, малко след това, връзката е прекратена.“

КОЙ Е МАЙОР ТЕРЗИЕВ?

Снимка: Николай Димов, списание „Криле“

Майор Валентин Димитров Терзиев е роден през 1974 година в Асеновград. военен летец-пилот, началник щаб на ескадрила, със степен за класна специалност „Военен пилот 1-ви клас”. Бил е старши помощник-началник на отделение „Планиране и отчитане на летателната дейност” в авиобаза Граф Игнатиево. (Pan.bg)

Един от най-опитните летци в авиобазата, участник и в последния въздушен парад на 6 май 2021 година.
Випускник на ВВВУ „Георги Бенковски” през 1998 г. с пролетени над 700 часа. Летял на самолети Pilatus PC-9M, L-29, L-39ZA, МиГ-21 и на МиГ-29. В едно от интервютата с него той заявява:

„Девизът на ескадрилата е „Свалям наред!”. Много хубав девиз, който може да се използва навсякъде и който е свързан с това да бъдеш изтребител. За мен това е да си ловец – винаги и непрекъснато. Като видиш целта във въздуха да не я изпускаш и да я гониш до последно. Да изцедиш всичко от себе си и от машината. А на земята да преследваш целите си и да отстояваш идеите си докрай. Професията на летеца изтребител ни вменява качества като чувство за дълг, достойнство и чест”

Зорница Буковска

Подобни новини

error: