fbpx

Гостите на МАКС-2021 ще се насладят на ежедневна богата летателна програма

Гостите на руския Международния авиационен и космически салон МАКС-2021 ще наблюдават богата демонстрационна програма от 21 до 25 юли, включваща представянето на най-новите граждански и военни самолети и хеликоптери, експериментални и исторически превозни средства, както и изпълнения на водещи пилотажни групи. Това съобщи Pan.bg, позовавайки се на информация от официалния сайт на шоурума.

С решението на АО „Авиасалон“, организатор на МАКС-2021, полетната програма на изложението е унифицирана по същество, което ще позволи на гостите от сряда до неделя да се насладят на мащабна и вълнуваща демонстрация на възможностите на самолетите и уменията на пилотите. Продължителността на демонстрационната програма във всеки един от дните на публичното посещение се очаква да бъде поне 3 часа. Общо около 80 самолета и вертолета ще бъдат включени в полетната програма в рамките на единичен и групов пилотаж.

„Съставянето на графика на полетите се извършва, като се отчита необходимостта от създаване на комфортни условия за провеждане на конференции, презентации и преговори“, подчерта Роман Федоров, ръководител на службата за организиране на демонстрационната програма, статичното изложение и летищните услуги в АО „Авиасалон“: „Следователно полетите на леки самолети и безпилотни летателни апарати се планират в интервала до 13:00, хеликоптери ще бъдат добавени от 13:00 до 14:00, а тежката реактивна авиация ще лети след 15:00“.

За първи път гости на МАКС са асовете от Индия – в небето над Жуковски ще бъде пилотажния екип на индийските ВВС Sarang (в превод от санскрит „Паун“). От 2004 г. групата лети с 4 национални хеликоптера Dhruv. Те са боядисани в ярки цветове, върху него е наложена стилизирана фигура на паун. По време на представленията групата демонстрира сложен пилотаж, чиято зрелищност се подчертава от използването на димни генератори.

Участието в демонстрационната програма бе потвърдено от групите за висш пилотаж на руските ВКС „Русские Витязи“, „Стрижи“, „Соколы России“ и „Беркути“, както и от пилотажната група „Първи полет“. Светлана Капанина, седемкратна абсолютна световна шампионка в самолетни спортове, ще демонстрира уменията си в самостоятелно изпълнение. Федерацията по планеризъм ще представи соловия пилотаж на шампионите на Русия, Европа и света в пилотажа на планери.

За първи път на площадката МАКС-2021 ще има състезания в направление „Експлоатация на безпилотни летателни системи“ в рамките на общоруското състезание „Кадри за цифровата индустрия“.

За съжаление, поради технически и организационни причини дългогодишните партньори на събитието – пилотажните екипи „Русь“ и Baltic Bees Jet Team, няма да могат да участват в демонстрационната програма МАКС-2021. Пилотите от тези групи обаче са планирали посещение на изложбата и ще се радват да се срещнат лично с феновете си.

Сред новостите на руската гражданска авиационна индустрия, която ще участва в полетната програма, са самолетът МС-21-310 с руски двигатели ПД-14, регионалният самолет Ил-114-300. Airbus ще покаже авиолайнера A350-1000, който ще пристигне на МАКС за първи път. Вертолетостроителите ще представят своите новости в летателната програма на авиошоуто, включително ударния хеликоптер Ми-28НМ, най-новия среден многофункционален хеликоптер Ka-62 и безпилотния летателен апарат вертолетен тип БАС-200.

Зорница Буковска

Подобни новини

error: