fbpx

Самолет на LOT се отърва без поражения след удар от птица при кацане на Летище Варна

На 13 септември около 13:00 часа самолет Embraer E190 (рег. SPLMD) на полската авиокомпания LOT е претърпял удар от птица по носовата стойка колесника. Това научи Flightzone.bg от свои източници. 

 Инцидентът е станал по време на захода за кацане на Летище Варна малко, след като екипажът е спуснал колесника. Самолетът е изпълнявал полет LO628 по маршрут Варшава – Варна – Варшава. 

Снимка: Миглена Владимирова

След извършената проверка от техниците на Lufthansa Technik, е установено, че по машината няма поражения. Самолетът е излетял от Варна с 15 минути закъснение и 85 пътника на борда (в т.ч. 1 бебе). Той се е приземил успешно във Варшава.  

Ударите с птица са често срещани и понякога могат да причинят доста проблеми било по време на полет или увреждания по машината след него. В началото на август именно екипажи на LOT бяха преживели интересна сутрин. Птички два пъти се бяха блъснали в самолета при две отделни излитания.  

При първия случай самолет Embraer E195 излита от Познан за Палма Де Майорка, когато се натъква на цяло ято птици, прелитащи в близост до двигателя. Екипажът решава да се върне в базовото летище. При втория опит за излитане, отново се появява цяло лято. Този път обаче пилотите са пренасочили машината към най-близкото летище, в случая “Чопин” (Варшава). В крайна сметка самолетът е бил заменен с друг от същия модел, който е кацнал успешно в Палма Де Майорка, макар и със закъснение.  

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!