fbpx

Командосите от „Тихина“ отбелязаха при стриктни мерки 50-годишния юбилей на МСРО

            При стриктни мерки във връзка с рестрикциите заради COVID-19 и в изключително тесен кръг преминаха честванията по случай 50-годишнината от създаването на Морския специален разузнавателен отряд (МСРО). Кулминацията на тържествата се състоя днес в района на в.ф. 22580, по-известно като „Тихина“ и преминаха при силно ограничено присъствие на външни лица.

Снимка: „Тихина“

            Отбелязването на полувековния юбилей на секретното в близкото минало формирование започнаха още в средата на август с демонстрации по време на 141 години от създаването на Военноморските сили.

            И продължиха вчера с излъчването на документалния филм „Без маски“. Продукцията е дело на Mu-Vi.tv към отдел „Комуникации и телевизия“ на Медицински университет – Варна.

            Преди нея беше показан и одобрения проект за юбилейна значка по случай празника.

Снимка: Иван Савов

            Днес в района на в. ф. 22580 честванията продължиха с приветствия към бойните ни плувци от контраадмирал Кирил Михайлов – Командир на Военноморските сили (ВМС) и командира на „Тихина“ капитан II ранг ранг Герман Славов. Клетва положиха 7 новоназначени военнослужещи. Честванията продължиха с връчване на награди на някои от най-заслужилите представители на формированието.

            Създадено на 1 октомври 1970 година на Варненското езеро край Джанавара, „Тихина“ и до днес е единственото парашутно-водолазно военно формирование у нас. Първообразът му се ражда близо 12 години по-рано от датата на основаване, когато по руски образец в българския ВМФ са сформирани няколко отделни групи за изпълнение на разузнавателно-диверсионни задачи в приморско направление. Преди 1989 година формированието е било напълно секретно, а тази секретност раждаше куп митове, които никой не си правеше труда да опровергава. Тогава задачите на МСРО бяха насочени към подготовката на групи, предназначени за дейност в тила на противника. Предназначението на отряда е било да осигурява действията на военният ни флот, за което се поддържа готовност за разкриване базирането на противникови морски групировки, оборудването на морския ТВД, състава на сухопътна групировка в крайбрежната ивица, разузнавателна поддръжка на морските десантни сили, установяване местоположението на важни обекти и диверсионни задачи в тила на противника. 

Снимка: Иван Савов

Днес мисията на МСРО е да изгради Морска тактическа група за специални операции по стандартите на НАТО. По време на своите обучения военнослужещите отработват различните способи за десантиране и  евакуация. Наред с това непрекъснато се опресняват уменията им, свързани с парашутните скокове, както и периодични практики по водолазна подготовка.

Снимка: Иван Савов

И до днес присъединяването към личния състав на „Тихина“ е мечта за много младежи. Екипът на Flightzone.bg пожелава на бойните ни плувци най-вече много здраве. Продължавайте да давате на бъдещите военнослужещи тази силна мотивация за самоусъвършенстване, надграждане и стимул да станат част от редиците на „най-добрите от най-добрите“ в българската армия.

Зорница Буковска

Подобни новини

error: