fbpx

След повече от 1360 часа във въздуха: Кап. Йорданов изпълни последния си полет с Ан-2

Снимки: Димитър Ставрев/Списание „Криле“

На 3 декември 2020 г. капитан Георги Йорданов от състава на 16-а Транспортна авиогрупа – Враждебна в състава на 24-а авиобаза-Крумово осъществи последен полет поради навършване на пределна възраст. Това предаде за Flightzone.bg кореспондентът на Pan.bg Димитър Ставрев. Полетът бе на Ан-2 (с регистрационен знак #027) – моделът, на който кап. Йорданов летя през последните 24 години.

След подгряване на двигателя, кап. Йорданов рулира по рульожката на Северния район на летище София, като спря преди писта 09, за да изчака кацащ полет на Lufthansa. След това излезе на писта 09 и изпълни разбег, за да излети плавно в източна посока.

Последва вираж наляво и полет северно от ПИК на летище София. След броени минути с нов ляв вираж излезе над ПИК 09 и направи low pass, следван от ляв вираж с ниско прелитане точно над новия хангар на 16-а ТрАГр-Враждебна. След още един low pass по същия маршрут последва touch and go по ПИК 09 и след нов кръг северно от летището окончателно кацане на ПИК 09 с напускане по рульожката към Северния район на летище София.

Там вече го чакаха командването на 24-а авиобаза, на 16- ТрАГр-Враждебна, колеги и приятели. Капитан Йорданов рулира до входа на стоянката на хангара на Транспортната Авиогрупа и установи Ан-2.

Изпратен с поздравления от екипажа, кап. Йорданов слезе от самолета с българския трикольор в ръка. Рапортува на командира на 24-а авиобаза бриг. ген. Димитър Иванов за успешното завършване на полета, а след това и на командира на 16-а ТрАГр полк. Филип Ангелов. Последваха поздравления от колеги и приятели, а да го посрещнат от последния му полет от Пловдив бе пристигнало семейството му.

Бриг. ген. Димитър Иванов връчи на кап. Георги Ангелов офицерска сабя, а командирът на 16-а ТрАГр-Враждебна полк. Филип Ангелов възпоменателна снимка на кап. Йорданов в кабината на Ан-2, профил на Ан-2 и подарък от колектива на Авиогрупата. Видимо развълнуван и просълзен кап. Йорданов се разписа на борда на любимия Ан-2, точно под емблемата „Сивото гардже“. Последваха снимки с командването и колегите пред самолета, със семейството и с приятели. Техникът на самолета почтително изчака фотосесията и поднесе дневника на самолета за подпис. Капитан Йорданов се разписа и добави „Последен полет“ и датата.


На настойчивите подканяния за интервю от страна на медиите, развълнувания кап. Йорданов си осигури 5 минути, за да го отминат малко емоциите. Офицерът намери дипломатичен начин с оправданието, че шума от загряването на двигателите на подготвяния за излитане С-27J Spartan ще попречи на записите.

Визитка:
Капитан Георги Йорданов е роден в Пловдив на 18.12.1965 г., но детството му минава в Садово. Любовта към авиацията запалват хората и самолетите от авиобаза Чешнегирово. На 16 години и половина отива в Аероклуб Пловдив като парашутист. На следващата година се прехвърля в моторно летене. Преминава авиолекарска комисия и е допуснат за полети на учебен самолет Zlin-42. През 1989 г. завършва ВНВВУ „Г. Бенковски“-Долна Митрополия, специалност „летец-пилот за ВВС“. Започва службата си като офицер в 13-и вертолетен полк бойни вертолети в Стара Загора (последствие 23 вертолетна авиобаза). Последователно службата му минава на различни летателни длъжности в 13-и ВАП (13 ваб), командване „Тактическа авиация”, 16 транспортна авиобаза–Враждебна, 24-а авиобаза. Летял е на 7 различни типа авиационна техника – Zlin-42, L-29 Delfin, вертолети Ми-2, Ми-24, Bell-206, L-410UVP, Ан-30 и любимия Ан-2 с общ нальот от над 1360 летателни часа.

Пълното интервю с капитан Йорданов може да видите тук.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!