fbpx

Изтребител F-16 Viper катастрофира по време на кацане

На 13 юли изтребител на ВВС на САЩ F-16 Viper е катастрофирал по време на кацане във въздушна база “Холоман” в Ню Мексико, съобщава Pan.bg. Пилотът е катапултирал, заявиха от 49-та ескадрила на ВВС на страната.

„F-16 Viper от 49-та ескадрила катастрофира днес, при кацане в базата на ВВС на САЩ, Холомен, приблизително в 18:00 местно време [02:00 българско време във вторник].

Пилотът се е катапултирал безопасно и му се оказва медицинска помощ поради леки наранявания “, уточниха военните. Причините за инцидента се разследват.

Според Fox News това е петата катастрофа на боен самолет в САЩ от май насам и вторият за последните две седмици. На 1 юли американски F-16CM катастрофира, докато изпълнява тренировъчен полет на Шоуто на военновъздушните сили на САЩ (Южна Каролина), пилотът загина. Горепосоченият случай пък е втори за авиобаза “Холомон”, където през октомври 2019 самолет F-16 Viper се разби след изпълнение на тренировъчен полет. Пилотът също е успял да катапултира успешно, след което е бил откаран в болница.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!