fbpx

Изследване: Рискът да пипнете Covid-19 на полет е по-малък от 0.1%

Рискът от излагане на COVID-19 при полет, на който всеки пътник е с отрицателен тест, е по-малък от 0.1%, според резултатите от ново проучване, пише „Profit.bg“. При него са използвани данни от близо 10 000 пътници на Delta Air Lines между летищата JFK в Ню Йорк, Атланта и римското летище Фиумичино.

Резултатите са категорични – един-единствен тест, извършен в рамките на 72 часа преди пътуването, може значително да намали процента на вероятна зараза на борда на пътнически самолет.

Изследването, проведено от Georgia Department of Health и Mayo Clinic, съвместно с авиокомпания Delta, показва, че процентът на инфекция на полети с тествани за COVID-19 пътници представлява 0.5%, или пет на 10 000 пътници, в сравнение с 1.1%, или един на 100 души, в общността.

Д-р Хенри Тинг, главен здравен служител на Delta, казва: „Когато свържете изключително ниския процент на инфекция на борда на тестван за COVID-19 полет с различните видове защита на борда, включително задължителните маски и болнични филтри, рискът от предаване е по-малко от едно на един милион, например на полет между САЩ и Обединеното кралство.

„Тези цифри ще се подобрят допълнително с увеличаването на темповете на ваксинация и намаляване на новозаразените в световен мащаб,“ добавя той. Ще живеем с щамовете на COVID-19 известно време. Тези данни от реалния свят, а не симулационни модели, са това, което правителствата по света могат да използват като план за изискване на ваксинация и тестове вместо налагане на карантина, за да се отворят отново границите за международни пътувания“.

Изследването е публикувано в медицинското списание Mayo Clinic Proceedings.

Зорница Буковска

Подобни новини

error: