fbpx

IATA: Високата цена на тестването за COVID-19 е основната бариера пред пътуванията

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) призова правителствата да предприемат необходимите действия за справяне с високите разходи за тестване на Covid-19 в много страни и търси гъвкавост при разрешаването на използването на по-евтини антигенни тестове като алтернатива на PCR тестовете, съобщава infotourism.net.

IATA също препоръча на правителствата да приемат последните насоки на Световната здравна организация (СЗО), за да обмислят освобождаването на ваксинираните пътници от изискванията за тестване.

Последното проучване на IATA сред пътниците показва, че 86% от хората са готови да се тестват, но 70% смятат, че цената на тестването е основна бариера пред пътуванията.

В допълнение 78% вярват, че правителството трябва да поеме всички разходи за задължително тестване.

„IATA поддържа тестването на Covid-19 за отваряне на границите за международни пътувания, но нашата подкрепа не е безусловна. Освен че е надеждно, тестването трябва да бъде достъпно и подходящо за нивото на риска„, се казва в съобщение на организацията.

„Твърде много правителства обаче не успяват да постигнат това. Цената на тестването варира в широки граници в различните юрисдикции, с малко отношение към действителните разходи за провеждане на теста.“

„Скандално е, че британското правителство начислява ДДС при тестовете“, каза Уили Уолш, генерален директор на IATA.

Той посочи като положителен пример ново поколение бързи тестове за по-малко от 10 щатски золара на тест. Международните здравни разпоредби на СЗО посочват, че нито пътниците, нито превозвачите трябва да поемат разходите за тестване, твърди IATA.

Зорница Буковска

Подобни новини

error: