fbpx

Българската компания International Aviation Services отбеляза 15-годишния си юбилей

Снимка: IAS

На 30 октомври International Aviation Services – една от най-реномираните авиационни компании за консултантски и инженерингови услуги в света отбеляза в изключително тесен кръг 15-годишния си юбилей.

Първоначално компанията е създадена само като консултантска, а малко по-късно започва да предоставя и инженерингови услуги. В интервю за Flifhtzone.bg нейният собственик Тодор Иванджиков казва:

„Като всяко начало беше трудно особено за Българска компания да пробие на световният пазар. Много работа 24/7 без почивки с месеци и с помощта на добър екип през 2009-та се сертифицирахме като Организация за подръжка на летателна годност бидейки първата самостоятелна сертифицирана компания от този род в България.

Започнахме да работим първо със самолети Boeing 737-300/500 помагайки и на CARGO AIR в България, но след това постепенно разширявaхме капацитета на нашата CAMO организация. В момента притежаваме сертификати за много типове самолети като Airbus и Boeing – A320 серии, A330, B737CL и NG, B757, B767, B777, ATR и Embraer и преди няколко месеца взехме сертификата за новото поколение самолети Airbus A350 и за Boeing 787. Имаме одобрение също така за бизнес и малки самолети, където сме помагали на доста частни бизнесмени и клиенти правещи бизнес с Чесни основно. Постепенно увеличавахме, както видовете самолети, така и екипа. По-голямата част от екипа сме българи, млади кадри както и хора на края на кариерата си много опит събран извън България. В екипа ми имаме и инженери от Македония, Гърция, Турция, Аржентина, Украйна, Чили и от други държави. Планирах отваряне на офис в Дъблин, но поради ситуацията в света засега отлагаме.“

Сред дейностите на IAS е предоставяне услуги на оператори (авиокомпаниите получаващи или връщащи самолети) и лизингови компании, които нямат достатъчно състав. В тях влиза и т.нар. CAMO инженеринг, при който основните цели са поддържане летателната годност на самолета, следене и планиране на всички задължителни инспекции и модификации да се изпълняват навреме, имплементиране на нови модификации и други дейности с които да гарантираме безопасността на полета.

В тази връзка сред последните проекти на IAS тази година беше съдействието за вкарването на Airbus A330 с българска регистрация LZ-ONE на авиокомпания GullivAir. Фирмата помага и с приемането и получаването на летателна годност на първите 2 Airbus A321 NEO на друга родна авиокомпания – Holiday Europe.

През изминалия месец председателят на IAS Тодор Иванджиков предприе ново и изключително отговорно предизвикателство. Беше създадена Българската Асоциация на Авиационната Индустрия (АБАИ) на която той прие да стане председател. Вече се състояха две срещи и са поставени първите за решаване въпроси пред новата организация.

Екипът на FlightZone.bg пожелава на служителите на IAS успешно развитие и постигане на всички поставени цели

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!