fbpx

Гърция ще закупи 18 изтребителя Rafale

На 25 януари 2021 г. директорът на отдела по въоръжение и инвестиции на МО на Гърция Теодорос Лагиос и изпълнителният директор на Dassault Aviation Ерик Трапие подписха официалния договор на стойност 3.4 милиарда долара за доставка на гръцките ВВС (Elliniki Polemiki Aeroporia, EPA) на осемнадесет многоцелеви изтребители Rafale. Това съобщава Pan.bg позовавайки се на разпространена информация от гръцкие медии.

Споразумението е за дванадесет втора ръка изтребители от ВВС на Франция (Armée de l’Air) и шест чисто нови , както и съответната логистична поддръжка. Дванадесетте изтребител може да бъдат доставени скоро и дори се очакват да кацнат в Гърция преди лятото.

До 2023 г. 18-те самолета трябва да са в състава на 332-ра иае Hawk на 114-то бойно авиокрило от авиобаза Танагра. След като бъдат постигнати пълни оперативни способности, те ще заменят сега намиращите се на въоръжение Mirage 2000BG и Mirage 2000EG.

Изтребителите Rafale ще бъдат доставени с богат арсенал въоръжение, включително и УР “въздух-въздух“ с голям обсег на действие MBDA Meteor.

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!