fbpx

FlightZone Spotters: F-15E Strike Eagles, участващи в Castle Forge 21 излетяха от авиобаза Граф Игнатиево

Снимки: Васил Иванов/Flight Zone

На 5 ноември, завърши втората фаза на учението Castle Forge 2021. В нея нямаше участие на Българските ВВС заради подготовката на авиационната техника за работа в зимни условия, която тече през последните дни. Припомняме, че на 18 октомври в 3-та авиобаза Граф Игнатиево кацнаха изтребители F-15E Strike Eagle за участие в операцията. Те са от състава на 336-та изтребителна ескадрила на ВВС на САЩ, 4-то изтребително крило (4th fighter wing) на авиобаза „Сеймър Джонсън“ в Северна Каролина.

В петъчния ден единствената задача беше излитане от авиобаза Граф Игнатиево за Лариса. Тя обаче се оказа сложна заради гъстата мъгла, която се стелеше ниско над полосата. Екип на Flight Zone успя да заснеме американските самолети на техническия старт, самото излитане, а след това и военно-транспортния С-130J Hercules. Последният кацна, за да транспортира личен състав и техника.

Припомняне, че на 6 октомври, 15 американски изтребители бяха предислоцирани в авиобаза Лариса (Гърция), където участваха в учения с трите вида ВС на Южната ни съседка – ВВС, ВМС и СВ. Първата фаза на операцията включваше локална летателна тренировка в гръцката авиобаза Лариса между ВВС на САЩ и Гръцките ВВС. Тя продължи от 11 до 17 октомври.

По-късно от 18 до 22 октомври пет от тях прелетяха в България за съвместни полети с българските ВВС и с участието на средства за ПВО. Други пет действаха от летище Констанца за тренировъчни полети със своите колеги от Румъния и Канада (последните са за усилване на мисията на НАТО по „еър полисинг“) .

Основната цел на многонационалната тренировка беше да провери способностите на съюзническите държави да реагират на заплахите в района на Европейския театър на военни действия. Учението подпомогна участниците да подобрят оперативната съвместимост в черноморския регион и им даде възможност да отработят операции от различни локации, които предлагат и различни нива на подпомагане. Включиха се и сили и средства от 435 Група за бързо реагиране от авиобазата Рамщайн в Германия. 37-ма ескадрила от същото формирование предоставяха логистична подкрепа по време на учението. Castle Forge 2021 показа отлична координация между съюзниците по отношение на различните компоненти на ВВС, свързани с осигуряването на летателната тренировка, отчита НАТО, според публикация в официалната си интернет страница.

В Castle Forge 2021 се включиха сили и средства от Военновъздушните сили на България, САЩ, Гърция, Румъния и Канада. Към момента, част от Канадските ВВС е пребазирана в Румъния (Констанца) с цел отработване на задачите, свързани с мисията Air Policing.

Зорница Буковска

Подобни новини

error: