fbpx

ЕК с предложение за нови правила за летищните слотове за лятото на 2021

Снимка: Ангел Александров

Европейската комисия предложи нови правила за летищните слотове за лятото на 2021 г., позволяващи на авиокомпаниите да запазят своите слотове, ако използват 40% от тях вместо нормалните 80%, докато туристическата индустрия се възстанови от пандемията от COVID-19, пише на сайта на институцията.

През март Европейската комисия въведе отказ от нормалното правило, за да се избегне практиката авиокомпаниите да извършват „полети призраци“, за да запазят слотовете.

Европейският комисар по транспорта Адина Валеан заяви, че предложението ще помогне да се осигури облекчение на авиокомпаниите, да се осигури ефективна експлоатация на летищата и да се избегнат „призрачни полети“, като същевременно се запази конкуренцията на пазара.

„Предложените правила осигуряват сигурност за летния сезон през 2021 г. и гарантират, че Комисията може да извърши допълнителни освобождавания от слотове в съответствие с ясни условия, за да гарантира, че този баланс се поддържа“, каза тя.

Комисията заяви, че прогнозите за трафика показват, че нивата на пътуване през лятото на 2021 г. ще бъдат най-малко на 50% под нивата за 2019 г. Прагът от 40% би гарантирал някакво ниво на обслужване, като същевременно предоставя на авиокомпаниите гаранция при използването на техните слотове.

Проектопредложението все още се нуждае от одобрение от Европейския парламент и 27-те държави членки на Европейския съюз. 

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини

error: Content is protected !!