fbpx

EasyJet предвижда първа загуба в историята си

Снимка: Веселин Цолев

Британската авиокомпания EasyJet обяви, че първата в историята й годишна загуба може да достигне 845 млн. паунда (1,1 млрд. долара), тъй като заради пандемията полетите са били само 25% от планирания капацитет, съобщава Ройтерс, цитирани от Investor.bg. 

Авиокомпанията е сигнализирала на правителството, че може да се нуждае от повече финансова подкрепа. Загубата преди данъци за годината, приключила на 30 септември, е дори още по-голяма от прогнозираната в размер на 794 млн. паунда. 

Това ще бъде първата годишна загуба на EasyJet от основаването на компанията през 1995 г. Заради слабия поток от пътници европейските авиокомпании ще изпитат силни финансови затруднения. По-големият конкурент на EasyJet – Ryanair, дори обяви, че е „отписала“ тази зима. 

EasyJet заяви, че текущите ограничения за пътуване означават, че компанията ще лети само с 25% от планирания капацитет до края на 2020 г. На такива нива и без очаквано скорошно възстановяване, финансите на превозвачa ще бъдат силно засегнати. Главният изпълнителен директор Йохан Лундгрен призова в четвъртък Великобритания да засили пакета от мерки, за да помогне на авиокомпаниите. 

За да оцелее досега в пандемията, ЕasyJet взе заем от 600 млн. паунда от правителството, съкрати 4500 работни места, набра 608 млн. паунда от продажба на самолети и събра от акционери други 419 млн. паунда. Компанията призна, че може да се наложи да предприеме и повече мерки. 

Avatar

Зорница Буковска

Подобни новини