fbpx

Държавата купува медицински хеликоптер за около 20 милиона лева

Страната ни ще обяви до дни обществена поръчка за медицински хеликоптер. Стойността на покупката ще бъде около 20 млн. лева. Хеликоптерът ще бъде закупен с европари, уточни през изминалата седмица здравният министър пред “24 часа”, съобщи медия „Нова Варна“.

По времето на здравния министър Кирил Ананиев е било направено детайлно пазарно проучване за ценовите диапазони на подобни съоръжения. В Европа средната цена на медицинските хеликоптери се движи около 20 млн. лева. Затова и при подготовката на документите за обществените поръчка се предвижда това да е стойността, на която ще очакваме да получим крайно необходимото за болниците съоръжение.

“Особено важно е да се знае, че покупката на медицинския хеликоптер ще е с европейски средства, а не с пари от държавния бюджет”, уточни здравният министър проф. Костадин Ангелов

За развиване на авиационната медицина здравните власти в държавата говорят от 2004 г., но едва през 2021 г. ще се обяви обществена поръчка за медицински хеликоптер.В началото на годината премиерът Бойко Борисов и здравният министър проф. Костадин Ангелов заявиха, че е стартирана подобна процедура и по нея се работи, а в допълнение обявиха, че държавата възнамерява да осигури финансиране за ремонт и преоборудване на 4 военни кугъра.

Зорница Буковска

Подобни новини

error: