fbpx

Дим и миризма на изгоряло в руския модул на МКС

Дим и миризма на изгоряла пластмаса бяха регистрирани в модула „Звезда“ на Международната космическа станция, но от Роскосмос увериха, че екипажът е в безопасност и космонавтите се подготвят за излизане в открит космос, предадоха ТАСС и АФП, цитирани от БТА. Инцидентът е станал на 9 септември в 01:55 часа GMT.

Алармата се е включила при автоматичното презареждане на акумулаторите рано сутринта, уточни Роскосмос. За отстраняване на евентуално замърсяване с дим е използван атмосферен филтър.
Всички системи функционират нормално„, увериха от Роскосмос. Според астронавта Тома Песке миризмата на дим е достигнала и до американския сегмент на станцията.

Това е поредният инцидент на Международната космическа станция. В края на август компанията, която отговаря за поддържането на руския сегмент, заяви, че състоянието му е обезпокоително и 80 процента от системите са към края на срока на годност.

В началото на годината бяха открити пукнатини в модула „Звезда“ на руския сегмент на МКС. През март те бяха запълнени, а след това на станцията беше доставено специално оборудване, за да могат космонавтите да проверят за скрити пукнатини. 

Зорница Буковска

Подобни новини

error: